HALAMAN SANTAI

Selasa, 8 Jun 2021

PKP: Laksana gerak kerja pilihan raya, patuhi SOP

 Oleh UMMU SAIFUDDIN

PULAU PINANG: Hampir 200 petugas muslimat PAS Pulau Pinang telah menyertai Program Himpunan Jentera Pilihanraya Muslimat PAS negeri Pulau melalui aplikasi Zoom, semalam.

Program anjuran Jabatan Pilihanraya Dewan Muslimat PAS negeri itu dihadiri oleh seluruh jentera pilihan raya muslimat parlimen, DUN dan cawangan telah dirasmikan pelancarannya oleh Pengarah Jabatan Pilihanraya Dewan Muslimat PAS Malaysia, Noraini Hussin.

Turut serta ialah Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Muhammad Fauzi Yusoff dan Ketua Dewan Muslimat PAS negeri, Ustazah Hasnah Idris.

Dalam ucapan perasmian, Noraini menyatakan pentingnya penglibatan muslimat PAS sebagai jentera pilihan raya dengan mengambil ayat-ayat Allah di dalam Al Quran sebagai motivasi perjuangan.

“Tanggungjawab kita sebagai khalifah di muka bumi yang disebut oleh Allah di dalam Surah Al Baqarah ayat 30 menunjukkan peranan yang mesti dilakukan oleh muslimat melalui contoh yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW.

“Jentera pilihan raya merupakan barisan hadapan (frontliners) di dalam gerak kerja menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini,” ujarnya.

Menurutnya, walaupun dalam suasana pandemik Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tetapi kerja pilihan raya perlu dilakukan bersesuaian dengan SOP yang perlu dipatuhi.

“Muslimat juga perlu menjaga hubungan dengan Allah SWT di samping menguatkan strategi dan kekuatan jentera,” katanya

Pengarah Jabatan Pilihanraya Dewan Muslimat PAS negeri, Alifah Shaharuddin di dalam ucapannya mengharapkan semua jentera bersedia menerima suntikan semangat bagi meningkatkan daya juang dan gerak kerja pilihan raya.

“Jentera Muslimat mesti berada dalam keadaan bersiap siaga menghadapi kemungkinan PRU15 dan perlu memberikan komitmen sepenuhnya di samping memperkuatkan jentera di semua peringkat.

“Semoga himpunan ini mampu memberi vaksin semangat kepada semua jentera untuk lebih proaktif dalam menghadapi PRU15,” katanya.

Ustaz Muhammad Fauzi dan Ustazah Hasnah dalan ucapan masing-masing menekankan perlunya muslimat PAS membina kekuatan dan bersedia sepenuhnya menghadapi PRU15 dengan bekerjasama bersama parti komponen di dalam Perikatan Nasional dan Muafakat Nasional seperti yang diamanatkan oleh Presiden PAS.

Program itu bertujuan untuk memberi suntikan semangat kepada semua jentera muslimat tentang peranan dan tanggungjawab mereka khususnya di dalam menghadapi pilihan raya umum yang akan datang. HARAKAHDAILY

Tiada ulasan: