Halaman

Sabtu, 11 November 2017

Pemuda Gerakan cadang had umur untuk pingat Datuk

MALAYSIAKINI



Pemuda Gerakan mencadangkan pingat Datuk dan darjah kebesaran lainnya perlu dihadkan kepada mereka yang berumur 40 tahun dan ke atas berikutan kes pukul berprofil tinggi melibatkan seorang bergelar 'Datuk Seri' yang berumur 29 tahun.

'Datuk Seri' itu telah didakwa mencederakan tiga anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) selain dakwaan kesalahan lampau berkaitan dadah.

"Merujuk kepada kes serangan terhadap anggota Rela dan beberapa kejadian berprofil tinggi melibatkan Datuk' muda, maka Pemuda Gerakan mencadangkan umur minimum 4o tahun dan ke atas ditetapkan sebagai kriteria bagi menerima anugerah Datuk atau darjah kebesaran pada peringkat persekutuan dan negeri.

"Pemuda Gerakan juga mendesak setiap institusi untuk menetapkan kriteria jelas yang melayakkan (penerimaan pingat) dan senarai lengkap sumbangan penerima darjah kebesaran itu terserah kepada perkenan Raja-Raja dalam kes-kes khas," maklum resolusi yang diluluskan oleh sayap pemuda parti itu pada konvensyen perwakilan nasionalnya di Menara PGRM.

Resolusi itu juga mencadangkan kerajaan persekutuan untuk menggubal undang-undang bagi menghalang penyalahgunaan darjah 'Datuk' dan pingat seumpamanya yang dianugerahkan negara.

Pemuda Gerakan juga mahu kerajaan bertindak terhadap individu yang secara langsung atau tidak langsung terlibat dalam penipuan berkaitan salah guna gelaran 'Datuk', termasuklah penerima yang diragukan perwatakannya dan kes 'Datuk' palsu.

'Datuk Seri' dalam kes pukul anggota Rela, Liow Soon Hee menerima tamparan dengan empat pendakwaan jenayah.

Antaranya, Liow didakwa di bawah Seksyen 353 Kanun Keseksaan bagi tuduhan menggunakan kekerasan jenayah untuk menakutkan penjawat awam daripada menjalankan tugas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.