Hampir
lima ratus juta ayam tua dihapuskan bagi mengurangkan kos pengeluaran
sehingga menyebabkan kekurangan bekalan telur di seluruh negara dan
mengakibatkan peningkatan harga telur sebanyak dua sen.
Kekurangan hampir
5 % jumlah telur dalam industri iaitu bersamaan dengan penghapusan 25
juta ekor ayam yang menghasilkan 22 juta telur sehari.Di mana
sekurang-kurangnya 80% daripada kos pengeluaran berjaya dikurangkan,
menurut petani.
Pengerusi
Persekutuan Persatuan Peladang Ternakan, Yap Hoong Chai berkata krisis
makanan ternakan global akibat bencana kemarau berterusan di Amerika
Syarikat – pengeluar jagung dan kacang soya terbesar di dunia- telah
memaksa petani untuk menghapuskan ayam-ayam tua.
Beliau
berkata petani biasanya akan menghapuskan kira-kira 10% daripada ayam
tua setiap kitaran (satu hingga tiga bulan, bergantung kepada saiz
ladang) bagi memberi tempat kepada ayam yang lebih produktif, namun
baru-baru ini jumlah penghapusan ayam meningkat kepada lebih 10%.
“Sejak
makanan ternakan seperti jagung dan kacang soya meningkat harga
sehingga 80% tahun lalu, petani terpaksa mengurangkan kos pengeluaran,”
katanya.
Beliau
berkata satu tan jagung yang dijual pada harga RM800 pada tahun 2011
kini kos RM1,200 manakala harga makan kacang soya yang diimport
meningkat daripada RM1, 200 kepada RM2, 200.
“Para petani telah cuba untuk mengekalkan harga telur, malah pernah menjual di bawah kos,
“Selagi harga makanan ternakan kekal tinggi kita perlu menaikkan harga untuk terus hidup,” katanya.
Beliau
berkata bahawa ia akan mengambil petani purata 1-3 kitaran untuk
menambah kekurangan ayam disebabkan oleh penghapusan tersebut.
Yap menambah: “penghapusan tambahan hanya langkah sementara kerana terpaksa mengimbangi penawaran dan permintaan, petani perlu menggantikan lapisan ayam yang dimusnahkan dalam beberapa kitaran. “
Yap menambah: “penghapusan tambahan hanya langkah sementara kerana terpaksa mengimbangi penawaran dan permintaan, petani perlu menggantikan lapisan ayam yang dimusnahkan dalam beberapa kitaran. “
Beliau
berkata harga telur ayam Gred A dan B telah meningkat daripada 26 sen
kepada 28 sen, dan dari 32 sen kepada antara 34 sen dan 37 sen bagi
setiap telur.
Walaupun
kekurangan telur untuk memenuhi permintaan tempatan, namun kira-kira
tiga juta telur masih dieksport ke Singapura pada setiap hari, katanya.
“Singapura
adalah pasaran tradisional kami. Kami telah mengeksport telur selama
bertahun-tahun dan tidak menjangka sebarang pengurangan dalam bekalan
kepada mereka dalam masa ini, “katanya.
Bagaimanapun, beliau berkata, eksport telur ke Hong Kong melalui persatuan itu telah dihentikan.
Satu
kajian yang dilakukan oleh Pengguna Penyelidikan dan Pusat Sumber di
tiga pasar raya besar di Lembah Klang antara 13 – 21 Oktober
menunjukkan kenaikan harga sebanyak 5% bagi telur ayam Gred B dan 0.4%
bagi Gred A telur.
Kemarau di
Amerika Syarikat, yang bermula pada pertengahan 2012, dikatakan
terburuk dalam tempoh 25 tahun dan secara tidak langsung mengurangkan
secara drastik output jagung dan kacang soya.
Sementara
itu, restoran dan pembuat roti bersedia menyerap kenaikan harga telur
ayam dan mengekalkan harga produk mereka selagi termampu.
Kenaikan
harga oleh dua sen setiap telur bermula awal minggu ini akibat
kekurangan telur di seluruh negara berikutan penghapusan ayam tua oleh
petani bagi memastikan kos pengeluaran rendah.
Persatuan
Pemilik Restoran India Muslim, Datuk Jamarulkhan Kadir berkata
restoran-restoran mamak tidak bercadang untuk menaikkan harga makanan
walaupun peningkatan harga telur, yang menjadi ramuan penting dalam
hidangan mereka.
“Setakat
ini, hanya satu atau dua barangan makanan iaitu gula dan kini telur
meningkat harga dan, setakat yang saya tahu, kedai-kedai telah menyerap
kos tersebut.
“Pada masa
ini, pengguna tidak perlu bimbang tentang perlu membayar lebih untuk
sarapan roti telur, telur separuh masak atau telur mata,” katanya.
Beliau berkata kenaikan harga itu masih terkawal kerana kos operasi kedai mamak adalah agak rendah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan