HALAMAN SANTAI

Jumaat, 26 Disember 2008

Referendum cara terbaik selesai polemik guna bahasa Inggeris?

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK


PETALING JAYA: Satu pungutan suara bagi menentukan status pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris dipercayai akan membantu meleraikan debat hangat antara ahli politik, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang ramai mengenai dasar itu sejak enam tahun lalu.

Bagaimanapun beberapa pihak yang dihubungi mengakui bahawa langkah berkenaan mungkin akan mengundang pelbagai masalah lain jika tujuannya disalahertikan dan dieksploitasi.

Pensyarah Pembangunan Sosial Universiti Utara Malaysia, Profesor Dr. Ahmad Atory Hussain berpendapat penggunakan sistem pungutan suara sememangnya dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi kini.

Namun beliau berkata, formula berkenaan mungkin tidak popular di negara ini.

Jelas beliau, pada dasarnya pungutan suara sememangnya boleh dilaksanakan bagi menentukan masa depan dasar itu kerana hanya melalui suara majoriti dapat memberikan jawapan terbaik walaupun tidak dapat memuaskan hati semua pihak.

"Kalau di Barat pungutuan suara adalah perkara biasa, tapi kalau di negara kita saya fikir ia tak mungkin jadi kenyataan," kata beliau kepada mStar Online.

Tambah Ahmad Atory, beliau tidak menolak kemungkinan jika sistem pungutan suara diperkenalkan, maka ia akan mengundang campur tangan golongan politik.

"Kalau kita buat pungutan suara, saya percaya ahli-ahli politik kita akan turut sama ambil kesempatan untuk berkempen.

"Berkempen untuk raih populariti di kalangan rakyat untuk buktikan siapa lebih 'berjiwa rakyat'," katanya.

Tokoh akademik, Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim juga menyifatkan langkah sistem pungutan suara adalah langkah terbaik menentukan masa depan dasar berkenaan.

Katanya, perkara ini harus ditentukan melalui keputusan suara majoriti kerana ia melibatkan kepentingan umum.

"Lagi baik buat pungutan suara, biar majoriti buat keputusan... lagipun kita amalkan sistem demokrasi," katanya.

Jelasnya, jika setiap keputusan yang dibuat sering mendapat bantahan dari pelbagai pihak, maka jalan terbaik bagi menyelesaikan kemelut yang melanda ini adalah melalui proses pungutan suara.

"Namun ini tidak bermaksud kita tak bela suara golongan minoriti, ia perlu mengikut pilihan majoriti," katanya.

Jelasnya, soal pendidikan perlu diberi perhatian dan pilihan yang sewajarnya jika negara ingin melihat pelajar-pelajarnya memperoleh tahap pendidikan yang terbaik untuk masa depan mereka dan negara.

Isu mengenai dasar itu mula timbul apabila banyak pihak mula mempertikaikan dasar yang diperkenalkan pada 2002.

Terbaru, Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena) tidak berganjak dengan pendirian mereka yang mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan jika meneruskan dasar pengajaran dan pembelajaran subjek Sains dan Matermatik dalam bahasa Inggeris.

Dalam pada itu, Presiden Pergerakan Keadilan Sedunia (JUST), Dr. Chandra Muzaffar berkata, sistem pungutan suara tidak perlu dilaksanakan kerana bimbang isu berkenaan dijadikan modal politik bagi sesetengah pihak.

"Kalau kita adakan pungutan suara, saya percaya ahli politik juga akan turut serta berkempen untuk kepentingan politik peribadi.

"Bagi saya isu pendidikan biar kita selesaikan cara sainstifik dan ilmiah, bukan dengan cara politik," katanya.

Jelas Chandra, melalui kajian secara ilmiah dan profesional dapat memberikan jawapan terbaik kepada permasalahan yang timbul.

"Belum ada lagi kajian terhadap pelajar dahulu, yang belajar kedua-dua subjek berkenaan dalam bahasa Malaysia, mengenai kejayaan yang mereka capai pada hari ini.

"Kita perlu lihat sama ada mereka yang belajar menggunakan bahasa Malaysia boleh mencapai kejayaan ataupun tidak pada masa kini dalam bidang-bidang berkenaan," katanya.

Tambah beliau, jika hasil kajian mendapati golongan berkenaan dapat mencapai kejayaan dalam bidang sains dan matematik, maka sistem pengajaran menggunakan bahasa Malaysia tidak mempunyai masalah.

"Namun jika keputusan sebaliknya yang diperoleh, maka ia menunjukkan pengajaran subjek-subjek berkenaan perlu diajar dalam bahasa Inggeris... inilah bukti sainstifik dan ilmiah yang perlu diberikan," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Kelab Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC), Datuk Bung Mokhtar Radin turut tidak bersetuju dengan sistem pungutan suara bagi menentukan sama ada pengajaran Sains dan Matematik perlu diteruskan dalam bahasa Inggeris ataupun kembali kepada bahasa pengantar di sekolah.

"Tak perlu nak buat pengutan suara kerana pengajaran subjek-subjek itu diajar dalam bahasa Inggeris memang ternyata dapat membantu pelajar terutamanya di kawasan luar bandar untuk menguasai bahasa berkenaan," katanya.

Tambah beliau, pungutan suara hanya akan mencetusnya banyak masalah apabila semua pihak yang terlibat akan membangkitkan pelbagai isu yang akhirnya akan merugikan pelajar-pelajar yang terlibat.

"Niat kita (kerajaan) ikhlas supaya pelajar kita dapat bersaing dalam arus perkembangan pendidikan semasa.

"Kita tak ada agenda lain melainkan untuk melihat anak-anak kita menguasai bahasa Inggeris dengan baik," katanya.

Tiada ulasan: