HALAMAN SANTAI

Khamis, 27 Disember 2012

PDRM: Laporan polis secara online mulai 2013

SINAR HARIAN

KHALID ABU BAKAR

SABAK BERNAM - Bermula tahun depan, orang ramai boleh membuat laporan polis secara atas talian melalui portal laporan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tanpa perlu ke balai polis, kata Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata, portal laporan atas talian itu kini dalam peringkat akhir penyediaan, diperkenalkan oleh PDRM bagi memudahkan orang ramai membuat sebarang laporan kepada pihak berkuasa itu pada bila-bila masa sahaja.

"Ini merupakan satu lagi usaha PDRM untuk memudahkan orang ramai serta menjamin keselamatan mereka. Mereka boleh buat laporan di mana sahaja mereka berada hanya dengan menggunakan Internet," katanya dalam sidang media selepas melancarkan Program Kesedaran Jenayah Peringkat Sabak Bernam di sini hari ini.

Khalid berkata, portal itu sedang dibangunkan oleh Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dan dijangka boleh digunakan bermula tahun depan.

Beliau berkata, beberapa perkara juga sedang diteliti termasuk menilai dari aspek perundangan dan keberkesanannya termasuk cara memastikan kesahihah laporan yang diterima.

"Kita yakin portal laporan polis atas talian ini akan memudahkan orang ramai kerana kini majoriti masyarakat menggunakan gajet dan telefon pintar yang mempunyai capaian Internet selain ia menjimatkan masa," katanya.

Terdahulu, Khalid turut meluangkan masa beramah mesra dengan lebih 1,000 penduduk tempatan di perkarangan premis perniagaan Pekan Sungai Besar di sini pada program kesedaran jenayah itu yang turut diserta agensi seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Kesihatan dan Bahagian Narkotik dan Persenjataan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor.

Beliau berkata, polis turut menyebarkan maklumat mengenai kesedaran jenayah komersial membabitkan penggunaan Internet yang sering berlaku pada masa kini seperti penipuan pelaburan wang haram dan pertaruhan atas talian.

Katanya, orang ramai didedahkan mengenai kegiatan dan taktik yang sering dilakukan oleh sindiket terbabit untuk memperdaya mangsa termasuk menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) dan kiriman e-mel.

"Kita harap orang ramai tidak mudah diperdaya apabila menerima pelawaan yang menjanjikan pulangan lumayan menerusi pelaburan Internet dan sebagainya yang akhirnya akan menyebabkan mereka ditipu," katanya.

Mengulas mengenai kejadian banjir yang sedang melanda beberapa negeri di pantai timur, Khalid berkata, kesemua anggota polis di negeri terbabit iaitu Pahang, Terengganu dan Kelantan telah diarahkan bertugas membantu mangsa bencana terbabit.  

Beliau berkata, antara tugas yang dilakukan oleh pihak polis termasuk mengawal rumah-rumah dan premis yang terpaksa ditinggalkan oleh mangsa banjir.

"Kita berharap supaya orang ramai mengikut arahan yang dikeluarkan dan ibu bapa memastikan anak-anak mereka berada di kawasan yang selamat. Jangan anggap banjir seperti pesta air kerana ia mengundang bahaya," katanya. - Bernama

Tiada ulasan: