HALAMAN SANTAI

Ahad, 30 Disember 2012

PKR akan lobi k'jaan S'gor sekat jualan tanah pada LTAT 
PKR berkata ia akan melobi kerajaan Selangor untuk menyekat pembelian sebidang tanah oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) yang dikaitkan dengan kontroversi antara ahli perniagaan Deepak Jaikishan dan Ketua Wanita Umno Selangor, Raja Ropiaah Abdullah.

Ini kerana tanah itu terletak di Selangor dan memerlukan kelulusan kerajaan negeri untuk memboleh pembelian itu diteruskan.

PKR strategi pengarah Rafizi Ramli (kanan) menyifatkan urusniaga itu - untuk membeli 80 peratus kepentingan Deepak dalam syarikat Astacanggih Sdn Bhd untuk RM30 juta dan membeli tanah seluas 200 ekar dari syarikat Raja Ropiaah, Awan Megah (M) Sdn Bhd untuk RM130 juta - sebagai "lebih teruk daripada tindakan menyelamat" kerana mendakwa ia adalah satu cubaan untuk membayar semua pihak dan menutup mulut mereka.

Syarikat pelaburan LTAT, Boustead Holding Sdn Bhd, telah mengumumkan bahawa ia akan membuat pembelian itu melalui anak syarikat milik penuhnya,  Bakti Wira Development Sdn Bhd,

Rafizi berkata PKR masuk  campur kerana ia kini membabitkan RM160 juta wang awam yang datangnya dari dana pencen anggota tentera.

Rafizi mendakwa Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi menyalahgunakan kuasanya dengan mengarahkan LTAT untuk mengeluarkan RM160 juta bagi menyelesaikan skandal tersebut.

"Kita telah kehilangan RM250 juta untuk lembu kerana seorang menteri, kita tidak mahu kehilangan RM160 juta lagi wang pesara kerana seorang lagi menteri," katanya merujuk kepada skandal National Feedlot Corporation.

Katanya, oleh kerana tanah itu berada di Selangor, maka ia tidak boleh diurusniagakan tanpa kelulusan kerajaan negeri tetapi mengakui ia tidak mempunyai kuasa dalam menghentikan pembelian saham dalam Astacanggih.

Tiada ulasan: