HALAMAN SANTAI

Jumaat, 28 Disember 2018

Fitnah: Teresa Kok tuntut ganti rugi RM30j daripada JMM, Azwanddin

THE MALAYSIAN TIMES
 


KUALA LUMPUR: Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim menuntut Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) dan presidennya Datuk Azwanddin Hamzah membuat permohonan maaf selain memohon ganti rugi sebanyak RM30 juta, atau jika tidak bersedia untuk menghadapi tindakan undang-undang berhubung ucapan berbaur fitnhah yang mengaitkannya dalam pertikaian tanah melibatkan kuil Sri Maha Mariamman, Seafield, Subang Jaya.

Dalam surat tuntutan bertarikh 26 Dis, menerusi firma guaman, SNNair & Partners, Kok menyatakan bahawa pada 25 Dis pada satu perhimpunan yang diadakan di Dataran Seni Klang, Selangor, Azwanddin sebagai presiden JMM telah membuat ucapan yang bersifat menghina dan berbaur fitnah terhadap Kok.

Surat itu menyatakan bahawa ucapan terasebut mengandungi kata-kata fitnah yang ditutur dan/ atau diterbitkan oleh Azwanddin mengenai Kok yang mengikut pengertian biasa dan makna semula jadi difahamkan bermaksud antara lain bahawa anak guamnya bersifat rasis, telah menyalahgunakan kuasanya sebagai menteri dan bertindak secara tidak adil, tidak jujur dan tidak beretika sebagai seorang menteri.

“Oleh itu, kami diarahkan untuk menuntut daripada anda, yang kami lakukan dengan ini, menarik balik dengan segera ucapan dan kata-kata yang dipertikaikan itu dan mengugur dan menarik balik semua komen yang berbaur fitnah dengan serta-merta dengan memohon maaf berdasarkan terma yang dipersetujui oleh kami sebagai peguamcara, dan disiarkan dalam akhbar atau media pilihan anak guam kami dan jaminan oleh kamu untuk tidak mengulangi dakwaan dan komen yang sama,” kata kenyataan itu.

Surat itu menyatakan bahawa Kok telah mengarahkan firma guaman tersebut untuk menuntut ganti rugi sebanyak RM30 juta daripasda Azwanddin dan JMM kerana menyebabkan reputasi Kok tercemar.

Surat itu menyatakan jika firma guaman tidak menerima jawapan yang memuaskan dalam tempoh tujuh hari bermula hari ini, anak guamnya telah mengarahkan firma guaman tersebut untuk memulakan prosiding undang-undang terhadap JMM dan Azwanddin.

Ia menyatakan kata-kata yang terkandung dalam ucapan terhadap Kok merupakan fitnah bertulis dan/atau fitnah lisan terhadapnya yang sangat berat dan telah menyebabkan anak guamnya mengalami kesengsaraan dan malu dan mencemarkan reputasinya dan bahawa komen itu adalah palsu, berniat jahat serta serangan terhadapnya adalah tidak wajar sama sekali.

Surat itu juga menyatakan bahawa kata-kata yang diucapkan dan diterbitkan adalah tidak benar sama sekali, menyusahkan, alasan yang didapati salah, cuai yang melampau, terdesak dan bertujuan untuk merosakkan nama baik Kok dari kaca mata umum, baik di dalam negara dana antarabangsa dan mendedahkannya kepada kemeluatan, cemuhan dan kebencian masyarakat.

Surat itu menyatakan bahawa kata-kata itu juga telah dirancang terlebih dahulu untuk mencemarkan, memfitnah dan merosakkan nama baik dan keperibadian Kok.– Bernama

Tiada ulasan: