HALAMAN SANTAI

Rabu, 13 Oktober 2021

Klip audio tular Idris-PM dedah perebutan kuasa UMNO Melaka


Klip audio tular berdurasi tujuh minit dalam media sosial antara bekas Ketua Menteri (KM) Melaka Datuk Seri Idris Haron dengan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mendedahkan situasi sebenar yang sedang berlaku di Melaka.

Daripada perbualan kedua-dua pemimpin UMNO tersebut, ia secara tidak langsung mendedahkan perebutan kuasa melibatkan Idris dengan KM Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali yang didakwa sekadar menjadi budak suruhan kepada Pengerusi Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Suara mirip Idris dalam perbualan telefon tersebut mengadu rasa tidak puas hati terhadap Sulaiman yang didakwa tidak mengutamakan kepentingan rakyat di Melaka dan banyak keputusan kerajaan negeri dipengaruhi oleh Rauf.

Suara mirip Ismail Sabri dalam klip tersebut pula cuba memujuk Idris agar menarik balik keputusannya untuk tidak menyokong Sulaiman sehingga mengakibatkan tercetusnya kemelut politik di Melaka.

“Kalau kau jadi withdraw (tarik balik) kau jumpa aku,” kata suara mirip PM dalam klip tersebut.

Suara mirip Idris kemudiaan membalas, “At the moment, I don’t think so (Ketika ini, saya rasa tidak).”

Selain itu, suara mirip Ismail Sabri juga menegur Idris dengan menegaskan pendirian UMNO yang tidak akan bekerjasama dengan DAP di Melaka, malah di peringkat kerajaan pusat langkah sedemikian tidak akan berlaku.

Selain itu, Ismail Sabri turut mengakui diberikan tekanan oleh pihak tertentu supaya mewujudkan kerajaan perpaduan dengan DAP namun cadangan tersebut ditolak dan menegaskan pendirian untuk tidak bekerjasama dengan DAP atau mana-mana parti pembangkang lain.

Dalam perkembangan lain, Idris menafikan sebagai individu dalam klip audio yang tular tersebut.

Pada 4 Oktober lalu, Idris yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Udang bersama tiga lagi wakil rakyat menarik sokongan terhadap kerajaan negeri pimpinan Sulaiman.

Langkah tersebut mengakibatkan kerajaan negeri yang dipimpin UMNO itu tumbang dan kini Dewan Undangan Negeri (DUN) juga sudah dibubarkan oleh Rauf yang juga Speaker DUN Melaka.

Tiada ulasan: