HALAMAN SANTAI

Ahad, 17 Oktober 2021

Idris gelar bekas exco jaguh tembak babi sebagai pejuang

Pernah berseteru pada 2019, namun gara-gara politik, Datuk Seri Idris Haron dan Datuk Norhizam Hassan Baktee kini menjadi rakan seperjuangan malah Idris turut menggelar Norhizam sebagai ‘pejuang’.

Idris menggelarkan Norhizam sebagai pejuang selepas melihat karakter Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Batu itu di Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka semasa berlaku pertikaman lidah antara mereka tentang isu babi.

Malah Idris kata, keperibadian seseorang itu lebih penting berbanding ideologi politik dan atas alasan itu, Idris memberitahu Norhizam kini menganggap dirinya sebagai seorang “sifu”.

“Tidak ramai yang tahu karakter Norhizam bagaimana dan individu sebenar yang memulakan provokasi terhadap bekas ADUN Pengkalan Batu itu adalah saya. Jadi bila isu babi dibangkitkan, itu semua menampakkan karakter beliau sebagai seorang pejuang.

“Bagi saya, politik adalah politik. Tetapi jangan sampai kita menghina keperibadian dan jasa pemimpin lain. Bagi saya makian itu adalah perkara biasa.

“Bahkan saya pun mengikut saranan doktor untuk menyerap setiap provokasi dan makian yang dilemparkan kepada saya sepanjang menjadi orang politik.

“Mungkin atas faktor itu menyebabkan Norhizam kagum dan menganggap saya sebagai sifu beliau,” kata Idris dalam temubual bersama Sinar Harian.

Pada November 2019, berlaku perbalahan antara Idris dan Norhizam ketika bekas exco Pertanian, Pembangunan Usahawan Koperasi dan Asas Tani menjawab soalan tambahan berkaitan operasi memburu babi hutan.

Ekoran itu, Idris kemudian mencelah dan menasihatkan agar kerajaan negeri Melaka lebih sensitif untuk menjaga hubungan diplomatik antara Malaysia dan Indonesia dengan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menggugat hubungan kedua negara seperti isu babi.

Selepas kejadian itu, Norhizam sekali lagi  dikaitkan dengan “babi”. Kali ini pada Mei 2020 pula apabila beliau bertikam lidah dengan Low Chee Leong (DAP-Kota Laksamana) di DUN Melaka.

Kejadian berlaku apabila Low menggelar Norhizam sebagai pengkhianat- merujuk kepada tindakan bekas exco itu sebelum ini menjadi ADUN DAP dan kemudian menjadi ADUN Bebas yang menyokong UMNO sekali gus membawa kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) Melaka.

Tiada ulasan: