HALAMAN SANTAI

Jumaat, 15 Oktober 2021

Rundingan kerusi PN hadapi PRN dimuktamad dalam masa terdekat, kata SU Agung Bersatu

BERNAMA

PN Melaka juga telah mengatur strategi untuk menggerakkan seluruh kekuatan jentera akar umbi parti bersama parti-parti komponen bagi menghadapi PRN.

Rundingan kerusi antara semua parti komponen Perikatan Nasional (PN) bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka akan dimuktamadkan dalam masa terdekat, kata Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainudin.

Hamzah berkata Ketua Badan Pimpinan Bersatu Melaka Mohd Rafiq Naizamohideen yang juga pengerusi PN negeri telah mengatur strategi untuk menggerakkan seluruh kekuatan jentera akar umbi parti bersama parti-parti komponen bagi menghadapi PRN itu.

Beliau berkata Bersatu dan parti-parti komponen PN akan terus meningkatkan pelaksanaan program-program “outreach” sedia ada di semua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka bagi menyantuni penduduk antaranya inisiatif Gerai Prihatin Rakyat yang mendapat sambutan baik.

Selain itu, Hamzah berkata Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu semalam telah membincangkan persiapan parti tersebut bagi menghadapi PRN Melaka.

“Dalam hal ini, Bersatu bersedia untuk  menghadapi PRN Melaka dengan melakukan persiapan sewajarnya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

DUN Melaka dibubarkan pada 4 Oktober selepas empat ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) mengumumkan hilang kepercayaan dan menarik balik sokongan terhadap kepimpinan Ketua Menteri Sulaiman Md Ali.

Empat bekas Adun berkenaan ialah Idris Haron (BN-Sungai Udang), Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas).

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas bagi membincangkan urusan PRN Melaka pada Isnin depan (18 Oktober).

Ini termasuk tarikh writ pilihan raya, hari penamaan calon, hari pengundian dan daftar pemilih yang akan digunakan serta lain-lain persiapan bagi melaksanakan PRN tersebut.

Tiada ulasan: