HALAMAN SANTAI

Selasa, 27 Disember 2011

AMK : TKPN Tidak Seharusnya Mengugut Adam dan Keluarga

Oleh Naeem Raffi


SHAH ALAM: "Tidak ada satu catitan dalam kanun acara jenayah mahupun kanun keseksaan yang membawa kepada satu kesalahan sekirannya sesorang itu menurunkan gambar mana-mana pemimpin politik,"

"Tindakan Adam yang dikatakan bersifat politik, pada saya pihak polis tidak perlu campur tangan kerana tindakan politik kekal sebagai tindakan politik.

Demikian kenyataan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin berhubung tindakan penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Adam Adli Abdul Halim menurunkan bendera Perdana Menteri di ibu pejabat Umno baharu-baharu ini sebagai tindakan protes AUKU.

Pada 17 Disember lalu, Adam Adli ketika menyertai demontrasi bersama Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) bertindak menurunkan bendera perdana menteri bagi menaikan bendera berslogan kebebasan akademik untuk beberapa ketika sebelum menaikkan semula bendera asal.

Bagaimana pun tindakannya itu menyababkan diri dan keluarganya menerima pelbagai ugutan termasuk ugutan bunuh, pukul, ludah dan cacian.

Media baharu-baharu ini melaporkan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar sebagai berkata pihak polis akan menjalankan siasatan terhadap ugutan tersebut, jika menerima laporan.

Khalid juga berkata polis sedang memerhati sebarang tindakan lanjut Adam Adli dan menasihatinya supaya berhati-hati dengan tindakannya.

"Apa juga tindakan yang dia ingin lakukan, dia kena fikir kesan kepada dirinya sebagai seorang pelajar dan ketenteraman awam.

"Saya tidak mahu mengulas apa tindakan yang kita akan ambil, jangan sampai esok kita ambil tindakan, dia akan menyesal," kata Khalid dipetik Bernama.

Mengulas lanjut kenyataan itu, Shamsul berkata Timbalan Ketua Polis Negara, Khalid tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan sedemikian sebaliknya bersikap lebih profesional.

"Ditambah pula dengan kenyataan terbuka Timbalan ketua Polis Negara yang pada mulanya menyuruh keluarga Adam Adli membuat laporan polis sekirannya terdapat apa-apa ugutan.

"Tetapi dalam masa yang sama membuat ugutan yang jelas menunujukkan pihak polis tidak bercadang melindungi keluarga Adam, malah akan mengambil tindakan terhadap Adam,"jelas Shamsul ketika dihubungi TVSelangor.

Shamsul menambah, sekirannya pihak polis dibawah telunjuk kerajaan bertegas untuk mengambil tindakan keatas Adam Adli, mereka seharusnya bersikap adil dengan memandang serius kes-kes yang melibatkan penghinaan terhadap gambar-gambar pemimpin pembangkang.

"Di internet tersebar luas gambar-gamabr pemimpin pembangkang yang diaibkan, gambar Tok Guru Nik Aziz yang dikencing dan juga gambar Anwar Ibrahim yang diaibkan sebegitu teruk sekali.

"Kalau benar mereka ingin mengambil tindakan yang keras, seharusnya mereka bersikap seimbang dan dilaksanakan keatas mereka yang terlibat dalam kes penghinaan terhadap gambar-gambar pemimpin,"jelas Shamsul yang juga seorang peguam.

Tiada ulasan: