HALAMAN SANTAI

Khamis, 29 Disember 2011

Nga Kor Ming Gesa Polis Profesional Siasat Ugutan Bunuh

Oleh Naeem Raffi

SHAH ALAM : Ahli parlimen Taiping, Nga Kor Ming hari ini membuat satu laporan polis berhubung ugutan bunuh ke atas dirinya daripada pihak tidak bertanggungjawab menerusi satu kiriman surat berisi sebutir peluru hidup, semalam.

Nga berkata budaya politik samseng seumpama ini seharusnya ditentang dan dikecam daripada terus menular dalam arena politik tanah air.

"Polis berjanji akan membuat siasatan menyeluruh dan tindakan segera, dan saya berharap pihak polis menjalankan tugas dengan profesional dalam melindungi keselamatan wakil rakyat.

"Saya juga berharap polis dapat menjaga keselamatan ahli keluarga saya daripda ancaman ini," Nga berkata demikian ketika dihubungi TVSelangor.

Nga membuat laporan polis tersebut pada pukul 10 pagi tadi di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), Ipoh.

Menurut Nga, pihaknya menerima sampul surat tersebut pada pukul 2 petang semalam, yang dikirimkan ke rumah ibu bapanya di Ayer Tawar, Perak.

Nga yang juga merupakan Setiausaha DAP Perak turut menerima ancaman berbau perkauman apabila pengirim menggelar beliau sebagai "cina kurang ajar Yeop" selain memberi amaran berbunyi "Ini amaran dari orang Melayu - jangan kurang ajar,".

Antara lain, Nga juga diberi tiga pilihan bunuh iaitu: mati cepat dengan peluru; mati lambat simbah dengan asid pada muka; dan mati lambat langgar dengan kereta, pakai kerusi roda seumur hidup.

"Ugutan ini berbau perkauman dan memburukan nama baik kaum Melayu kerana memberi satu ancaman terhadap kaum cina,"katanya.

Ugutan bunuh yang diterima Nga semalam, adalah susulan selepas seorang penulis blog mendakwa beliau mempunyai peranan dalam pemberian kontrak menjahit kepada syarikat, di mana isterinya adalah "rakan kongsi tidak aktif".

Bagaimana pun, Nga dan syarikat yang didakwa itu, telah menafikan dakwaan rasuah dan mencabar penulis blog tersebut supaya membuat aduan rasmi kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Sekirannya terdapat perselisihan fahaman politik, ia seharusnya diselesaikan menerusi saluran demokrasi dan bukannya menerusi kekerasan (ugutan bunuh) dan budaya samseng seperti ini,"jelasnya.

Tiada ulasan: