HALAMAN SANTAI

Selasa, 20 Julai 2021

Kita tidak memerlukan krisis politik, kata Tengku Zafrul

  Borhan Abu Samah

Malaysia tidak memerlukan krisis politik, kerana ia sudah menghadapi krisis ekonomi dan kesihatan berganda, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Dalam temu bual dengan South China Morning Post (SCMP), dia mengakui situasi politik “kurang ideal”.

“Jika kita melihat di mana kita berada hari ini, jika anda ingin saya bersikap jujur, ini tentu saja secara politik kurang ideal,” katanya.

Dia ditanya apakah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mendapat sokongan dari cukup banyak anggota Parlimen untuk bertahan dalam undi tidak percaya.

Tengku Zafrul berkata, dia berharap parti-parti politik dapat bekerjasama di masa depan, dengan menyatakan bahawa dia akan tetap tidak akan melibatkan diri di dalam politik dan tidak akan berdiri dalam pilihan raya akan datang.

Mengenai defisit kepercayaan untuk pemerintah hari ini, dia mengatakan bahwa dia “dengan hati-hati optimis” bahawa Putrajaya akan dapat mencapai tujuannya dalam mengekang pandemik Covid-19.

“Saya rasa pada akhirnya, ini mengenai bagaimana kita melaksanakan rancangan yang kita ada,” katanya.

“Kami mengatakan kami dapat mencapai 200,000 … 300,000 (atau) 400,000 (vaksinasi sehari) dalam beberapa minggu dan kami telah mencapainya.

“Tetapi ketika kami pertama kali mengumumkan bahawa, jelas orang ragu-ragu dan anda tahu orang menyangka bahawa kami tidak dapat mencapainya.”

Vaksinasi di seluruh negara di bawah Program Imunisasi Covid-19 Nasional (PICK) telah meningkat dengan purata lebih daripada 400,000 dos yang diberikan setiap hari sepanjang minggu lalu, setelah beberapa bulan kemajuan perlahan.

Tengku Zafrul memberi jaminan bahawa Ahli Parlimen akan dapat mengajukan soalan mengenai Pelan Pemulihan Negara (PPN) semasa mesyuarat Parlimen yang akan datang mulai Isnin depan.

Dia juga berbicara mengenai rancangan lebih lanjut untuk mengadakan pertemuan pusingan kedua dengan pembangkang minggu ini untuk memahami cadangan mereka, sambil menambah bahawa perbincangan dengan pembangkang, yang diadakan minggu lalu, “sangat produktif”.

Dilaporkan sebelumnya bahawa menteri kewangan mengadakan perbincangan dengan pemimpin PKR dan anggota pembangkang lain seperti bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas menteri kewangan Lim Guan Eng.

“Penting bagi orang-orang seperti saya terutama yang berusaha untuk merangka dan merumuskan rancangan pemulihan ini yang kami dengarkan,” katanya.

Mengenai kritikan bahawa pemerintah gagal memberikan bantuan yang cukup, Tengku Zafrul mengatakan “hati nuraninya jelas”.

“Saya rasa tidak ada yang tahu apa yang harus dilakukan. Tidak ada presiden atau buku teks yang boleh saya rujuk. Oleh itu, adalah penting kita melakukan yang terbaik … (dan) kita semua bersatu untuk memenangi perang melawan Covid-19. ”

Sementara itu, dia menjangkakan pengangguran akan meningkat lebih jauh daripada kadar tertinggi 5.3% yang dilaporkan pada bulan Mei.

Kementerian kesihatan melaporkan 10,710 kes Covid-19 dan catatan tertinggi 153 kematian semalam.

Tiada ulasan: