HALAMAN SANTAI

Jumaat, 30 Julai 2021

Anwar sudah sedia tiga senarai ‘Kabinet bayangan’


Anwar sendiri meletakkan dirinya sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, selain melantik dua Timbalan Perdana Menteri yang salah seorangnya adalah Ahli Parlimen DAP.

Difahamkan ‘Kabinet bayangan’ itu mempunyai tiga senarai nama mereka yang akan dilantik menjadi menteri dan timbalan menteri, yang akan dipilih dalam mesyuarat pimpinan Pakatan Harapan (PH)

Senarai ‘Kabinet bayangan’ itu turut merangkumi beberapa pemimpin UMNO yang sebelum ini kuat menyokong beliau, termasuk anak muridnya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang kini berdepan pelbagai tuduhan di mahkamah.

Difahamkan nama bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tiada dalam senarai, kata sumber kepada Agenda Daily.

Demikian juga Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal tidak disenaraikan, tetapi beberapa pemimpin Sabah, termasuk Datuk Seri Bung Moktar Radin diletakkan dalam senarai simpanan.

Bagaimanapun, Agenda Daily tidak dapat mengesahkan kebenaran maklumat itu, dan usaha dilakukan untuk mendapatkan kenyataan daripada Anwar sendiri sedang dilakukan.

Antara yang disenaraikan dalam ‘Kabinet bayangan’ Anwar termasuk Presiden AMANAH, Mohamad Sabu yang dikatakan akan dikekalkan sekali lagi di Kementerian Pertahanan.

Demikian juga Setiausaha Agung DAP, Lim Kit Siang yang akan dilantik sebagai menteri yang bertanggungjawab terhadap ekonomi, sementara Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad juga dikekalkan di Kementerian Kesihatan.

Sumber itu memberitahu sejak beberapa hari lalu Anwar sudah ‘memerhati’ beberapa rakan dalam komponen PH untuk diletakkan dalam senarai ‘Kabinet bayangannya’.

Tiada ulasan: