HALAMAN SANTAI

Sabtu, 31 Julai 2021

Tun M kena kuarantin, pegawai positif varian Delta ketika ujian di Parlimen


Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dikatakan menjalani kuarantin kendiri selepas pegawainya disahkan positif varian Delta Covid-19 ketika menjalani ujian saringan di Parlimen 29 Julai 2021 lalu.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dikatakan menjalani kuarantin kendiri setelah menjadi kontak rapat kepada salah seorang pegawainya yang disahkan positif varian Delta Covid-19.

Varian Delta yang dikategorikan sebagai Variant of Concern (VOC) mampu menular dengan pantas dan hanya mengambil masa 15 saat untuk menjangkiti seseorang individu yang tidak mematuhi prosedur operasi standard, terutama dari segi penjarakan fizikal dan pemakaian pelitup muka.

Sumber memberitahu Agenda Daily pegawai Ahli Parlimen Langkawi itu telah menjalani dua ujian kendiri RTK Antigen (Ag) saliva, termasuk satu yang dilakukan di Parlimen pada 29 Julai lalu.

Pegawai berkenaan disahkan positif Covid-19 ketika membuat ujian pada pagi Khamis lalu di Parlimen setelah mengalami gejala batuk, kata sumber itu.

Susulan keputusannya yang positif, termasuk seorang lagi petugas yang disahkan dijangkiti virus itu yang telah hadir di Parlimen pada 26 Julai hingga 28 Julai, semua petugas dan Ahli Parlimen yang berada di dalam Dewan Rakyat pada hari berkenaan ‘dikurung’ bagi membolehkan ujian saringan dilakukan sehingga jam 8 malam.

Sebelum ini Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan siasatan mendapati kedua-dua kes itu tiada kaitan dengan mana-mana kes positif yang dikesan dalam saringan petugas-petugas Parlimen yang dijalankan tiga hari sebelum Mesyuarat Khas Parlimen bermula.

Kedua-dua kes ini juga negatif Covid-19 apabila saringan dilakukan ke atas mereka sebelum bertugas di Parlimen. Penilaian risiko berdasarkan maklumat siasatan awal serta sejarah pergerakan kes, didapati kedua-dua kes tersebut dikhuatiri telah berada di beberapa lokasi di sekitar Parlimen ketika tempoh Sidang Mesyuarat Khas Parlimen.

Sehubungan itu, KKM telah menasihatkan semua yang hadir dan berada di Parlimen bermula pada 26 Julai 2021 untuk menjalani ujian saringan pengesanan Covid-19 menggunakan ujian kendiri RTK Ag saliva test kit.

Hasil saringan di Parlimen pada Khamis, KKM mengesan 10 kes Covid-19. Seramai 1,183 individu menjalani ujian saringan pengesanan Covid-19 menggunakan ujian kendiri RTK Ag saliva test kit pada hari ini.

Terdahulu, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) mengenal pasti 10 kes varian Delta yang menular di seluruh Malaysia pada 28 Julai lalu, menjadikan keseluruhan kes Covid-19 varian itu sebanyak 199 kes.

Varian ini telah mencetuskan gelombang yang semakin membimbangkan di dua negara jiran – Indonesia dan Thailand – sekarang ini.

Thailand semalam merekodkan 17,345 kes baharu Covid-19 dalam tempoh 24 jam dan 117 kematian. Jumlah kematian di seluruh Thailand kini meningkat kepada 4,679 meningkat berbanding kira-kira 100 kes pada empat bulan lalu.

Pihak berkuasa Thailand melaporkan peningkatan kes itu disebabkan penularan varian Delta di seluruh wilayahnya.

Sementara Indonesia pula melaporkan Julai menjadi bulan malang buat negara itu apabila varian Delta telah melonjakan lagi jangkitan ke tahap tertinggi bagi kes positif dan kematian di republik itu sejak Covid-19 mula melanda dunia pada Mac tahun lalu.

Jurucakap Pasukan Petugas Nasional Covid-19 Indonesia, Wiku Adisasmito memaklumkan, dalam tempoh empat minggu sahaja Indonesia telah merekodkan 30,168 kematian berkaitan Covid-19 dan sepertiga daripada jumlah itu melibatkan kes pada bulan Julai.

Tiada ulasan: