HALAMAN SANTAI

Rabu, 28 Julai 2021

Sudah lama tinggal di Malaysia tapi DAP masih tak tahu hormati Islam


Ahli Parlimen DAP menjerit-jerit di dalam Dewan Rakyat ketika Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ahli Parlimen islam yang lain membaca al-Fatihah, semalam.

Perbuatan biadab Ahli Parlimen (MP) DAP menjerit-jerit ketika surah al-Fatihah dibacakan setelah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengajak semua yang berada di Dewan Rakyat bertafakur mengingati mangsa Covid-19, menunjukkan sikap mereka terhadap Islam.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, MP Puchong Gobin Singh Deo dan MP Teluk Intan Nga Kor Ming menjerit-jerit, tanpa menghormati surah al-Fatihah ketika itu sedang dibacakan untuk umat Islam yang meninggal dunia akibat Covid-19.

Parti itu dengan MP mereka sudah cukup terkenal dengan keceluparan dan biadab, memperlekeh, mempertikai, memprovokasi Islam. Bapa Guan Eng, MP Iskandar Puteri Lim Kit Siang pernah mengkritik khutbah Jumaat Jakim.

Demikian juga pemimpin wanita DAP, Chong Eng pernah mengkritik kewajiban wanita Islam menutup aurat.

Banyak lagi isu termasuk laungan azan yang dipertikaikan pemimpin DAP. Sebab itu tidak hairan apabila kebiadaban mereka terus ditunjukkan ketika MP Islam bertafakur membaca surah Al-Fatihah di Dewan Rakyat semalam.

Kejadian semalam berlaku ketika Perdana Menteri yang juga MP Pagoh mengucapkan takziah kepada semua mangsa Covid-19 dan meminta izin kepada Yang di-Pertua Dewan, Datuk Azhar Harun untuk bertafakur serta membaca doa sebagai menghormati mangsa yang terkorban.

“Sebelum saya memulakan penerangan, saya mewakili kerajaan dan seluruh ahli Parlimen dengan perasaan sedih dan hiba ingin menyampaikan salam takziah buat semua ahli keluarga mangsa Covid-19 yang diuji dengan kehilangan insan-insan tersayang.

“Datuk Yang di-Pertua, saya memohon izin untuk kita semua bertafakur seketika dan membaca surah al-Fatihah bagi mengingati mangsa-mangsa yang telah meninggal dunia. al-Fatihah,” katanya.

Tetapi Guan Eng, Gobind, dan Kor Ming bangun menjerit-jerit tanpa menghiraukan Muhyiddin dan MP Islam lain yang sedang membacakan surah al-Fatihah.

Susulan sikap kurang ajar mereka itu, pemimpin DAP terbabit digesa meminta maaf kepada Perdana Menteri dan rakyat Malaysia, khususnya umat Islam.

“Tindakan mereka ini amat keterlaluan dan memalukan serta tidak boleh dibiarkan berlarutan,” kata Pengerusi Biro Agama Bersatu Datuk Shabudin Yahaya, sambil menggesa mereka yang terlibat memohon maaf.

Dalam kenyataan malam tadi beliau berkata wakil rakyat pembangkang terutama DAP perlu belajar untuk menghormati majlis dan tidak bersikap kurang sopan terhadap pemimpin negara.

Tindakan menganggu ketika Perdana Menteri membaca al-Fatihah kepada semua mangsa Covid-19 di Dewan Rakyat semalam menunjukkan sikap sebenar pemimpin DAP berkenaan terhadap Islam.

“Mereka langsung tak menghormati Perdana Menteri yang menyeru agar semua ahli Dewan (Dewan Rakyat) bertafakur serta membaca al-Fatihah kepada mangsa Covid-19. Inilah perangai sebenar pemimpin DAP yang tak tahu nak hormati majlis.

“Saya amat kesal dengan tindakan wakil rakyat DAP ini dan menggesa mereka memohon maaf kepada Perdana Menteri serta seluruh rakyat Malaysia,” katanya.

Tiada ulasan: