HALAMAN SANTAI

Selasa, 27 Julai 2021

Ujian massa 'terlalu lambat', Dzulkefly ramal kes harian terus naik

Malaysiakini

Kerajaan persekutuan "terlalu lambat" melakukan ujian besar-besaran Covid-19, kata Dr Dzulkefly Ahmad (Pakatan Harapan-Kuala Selangor), yang meramalkan angka Covid-19 akan terus meningkat meskipun Pelan Pemulihan Negara (PPN) sedang berjalan.

Ketika Selangor merekodkan sekitar 4,000 kes baru Covid-19 kes setiap hari, Dzulkefly mengatakan bahawa dia percaya jumlah sebenar adalah sekitar 10,000 sehari, kerana bilangan ujian dilakukan rendah.

"Kementerian Kesihatan terlalu lambat, mereka hanya memulakan ujian massa hanya ketika PPN diperkenalkan.

"Terlalu sedikit, terlalu lambat. Itulah sebabnya jumlah kes harian tidak akan turun buat masa ini dan saya meramalkan akan bertambah buruk.

"Saya meramalkan bahawa Selangor berada pada kadar 10,000 kes ketika jumlah yang diumumkan hanya sekitar 3,000 hingga 4,000.

"Orang ramai marah kepada saya tetapi itu adalah data dan sains,” kata Dzulkefly semasa sesi Dewan Rakyat hari ini.

Sebelum ini, Menteri Kesihatan Dr Adham Baba telah menyampaikan taklimatnya mengenai pelan tindakan Malaysia untuk menangani wabak Covid-19 di Parlimen.

Dzulkefly, yang merupakan bekas menteri kesihatan, juga menekankan pentingnya sistem pengesanan kontak yang cekap dan tepat.

Kaedah pengesanan kontak semasa yang digunakan di Malaysia lemah berbanding dengan kaedah pengesanan kontak automatik yang diamalkan oleh negara lain, katanya.

"Jangan salah faham bahawa kes sporadik bermaksud ia tidak berkaitan dengan mana-mana kluster. Sama ada tidak berkait dengan kluster atau tidak, ia (kontak rapat) masih dapat dikenal pasti.

"Tetapi mengapa kita tidak dapat mengenal pasti ini? Kerana kita tidak mengikuti rangkaian penularan.

"Itulah peranan pengesanan kontak. Sekiranya (sistem pengesanan kontak) bergantung pada MySejahtera, yang merupakan separa manual, kalaupun bukan sepenuhnya manual, itu hanya aplikasi imbasan QR kerana kita tidak dapat menjadikannya automatik sepenuhnya,” katanya.

Jelas Dzulkefly lagi, di negara-negara seperti Korea Selatan dan Singapura, mereka tidak hanya menggunakan aplikasi seperti itu, tetapi turut memanfaatkan teknologi Bluetooth, misalnya, untuk mengesan kontak rapat.

Dzulkefly, yang merupakan ketua Pasukan Petugas Selangor untuk Covid-19, juga membidas kerajaan persekutuan kerana tidak berkongsi data terperinci mengenai penularan Covid-19, yang sangat penting untuk memerangi wabak itu.

"Kamu mahu kami bertempur, kamu menolak kami ke gelanggang, tetapi kamu membutakan mata kami dan mengikat tangan kami di belakang," katanya.

Tiada ulasan: