HALAMAN SANTAI

Jumaat, 30 Julai 2021

Apa lagi helah Anwar, Pakatan Harapan dan jajaran baharu

Borhan Abu Samah

APABILA sidang Dewan Rakyat ditangguhkan kerana terdapat jangkitan Covid-19 di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim, para pemimpin Pakatan Harapan (PH) dan jajaran baharu UMNO berlumba-lumba mengeluarkan kenyataan mendesak Perdana Menteri meletakkan jawatan.

Selepas Yang di-Pertuan Agong menzahirkan rasa dukacita dengan perjalanan sidang parlimen masuk hari keempat ini, semua menuding jari ke arah Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan pimpinannya.

Tetapi mereka lupa, kekecohan parlimen adalah berpunca daripada mereka sendiri yang mahu menjatuhkan kerajaan dengan cara ikut tingkap iaitu mengundi tidak percaya kepada Muhyiddin dan kerajaan.

Sekecil-kecil perkara sekalipun mahu dijalankan undi, semata-mata mahu menunjukkan kerajaan sudah hilang sokongan majoriti.

Sedang janji mereka sebelum parlimen dibuka adalah:

1. Dapat ahli-ahli parlimen bahaskan isu-isu kelangsungan hidup dan kesengsaraan rakyat ketika berhadapan dengan pandemik Covid-19.

2. Sidang Parlimen untuk memastikan ia menjadi flatform untuk memastikan kerajaan ini terus menerus menyalurkan bantuan kepada rakyat yang susah dan memulihkan ekonomi.

3. PH berjanji tidak akan ada undi tidak percaya kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) ini, demi untuk stabilkan politik negara ketika berhadapan dengan krisis kesihatan ini.

Yang terjadi:

4. Semenjak hari pertama Persidangan Parlimen, MP-MP Pembangkang mencari helah bagaimana mahu menumbangkan kerajaan dan Muhyiddin dengan mencari pelbagai helah agar diadakan undian tidak percaya terhadap Perdana Menteri.

5. Soal Ordinan-Ordinan dan Proklamasi Darurat yang sememangnya mahu dibatalkan pada 1 Ogos ini, dijadikan isu menekan Muhyiddin meletakkan jawatan.

6. Yang di-Pertuan Agong sebagai seorang Raja Pemerintah Negara ini, diheret oleh Ketua Pembangkang itu, terlibat di dalam permainan politik caca merba.

7. Sepatutnya, Agong menjalankan tugas-tugas seorang Pemerintah Negara berpandukan nasihat daripada Memanda Perdana Menteri dan Kabinet, selaras dengan konsep Raja Berperlembagaan.

Bukannya terlibat secara langsung di dalam permainan politik dan perebutan kuasa yang berlaku antara dua parti politik negara.

Perkara kedua yang penting, segala perbincangan dan sembah nasihat dari Perdana Menteri kepada Agong seharusnya dijadikan Satu Kerahsiaan yang perlu disimpan bukannya untuk hebahan melalui Satu Kenyataan Media oleh Dato’ Pengelola Bijaya Diraja.

8. Sesungguhnya sekiranya perkara ini tidak diurus dengan baik dan berhemah, Agong sebagai Raja Pemerintah Negara ini, mengundang pelbagai persepsi tidak baik dalam kalangan rakyat. SM

Tiada ulasan: