HALAMAN SANTAI

Khamis, 29 Julai 2021

Ivermectin: Pembangkang akan salah guna kuasa menteri jika jadi kerajaan


Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Datuk Ahmad Amzad Hashim

Cadangan supaya Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menggunakan kuasanya untuk meluluskan penggunaan ubat antiparasit haiwan, Ivermectin, bagi merawat pesakit Covid-19 memperlihatkan seolah-olah pembangkang akan ‘menggunakan kuasa’ sewenang-wenangnya jika mereka memerintah.

Malah, tindakan blok pembangkang dan beberapa pemimpin UMNO yang menjadi sekutu mereka mendesak kerajaan menggunakan ubat itu juga ternyata mengetepikan keselamatan dan nyawa rakyat, kerana tidak membuat penilaian dari segi saintifik.

Desakan supaya penggunaan ubat antiparasit haiwan itu digunakan untuk merawat pesakit Covid-19 itu dibangkitkan Ahli Parlimen (MP) PH Kota Raja, Mohamad Sabu, ketika Sidang Khas Dewan Rakyat kelmarin, tanpa pengemukakan fakta kajian berasaskan saintifik, sebaliknya beliau hanya bercakap menggunakan akal.

Kemudian satu demi satu MP pambangkang dan sekutu mereka seperti MP Bagan Lim Guan Eng, MP Sungai Buloh R Sivarasah, MP Shah Alam Khalid Samad dan MP Tanjung Karang Noh Omar, bangun memberi hujah kosong tanpa bukti kajian.

Sehingga satu tahap, Mat Sabu mencadangkan Dr Adham menggunakan kuasanya sebagai menteri untuk mengetepikan peraturan Badan Regulatori Farmasi Kebangsaan (NPRA) dalam meluluskan penggunaan ubat haiwan itu.

Mengulas perkara itu, Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Datuk Ahmad Amzad Hashim menegaskan kerajaan Perikatan Nasional (PN), khususnya menteri, tidak akan mengeluarkan arahan sembarangan sebelum siasatan dan kajian teliti dilakukan.

“Sebagai kerajaan, dalam soal yang berkaitan nyawa rakyat, pemimpin tidak boleh main arahkan sahaja agensi yang dipertanggungjawabkan khusus untuk kawal selia ubatan supaya luluskan sesuatu ubat kerana mereka ada piawaian yang perlu dipatuhi.

“Siap ada yang dakwa negara-negara lain sudah luluskan. Tetapi mana data kajiannya? Menteri Kesihatan memaklumkan tidak boleh diluluskan selagi kajian tidak selesai. Yang akan luluskan adalah NPRA sebagai pihak berkuasa yang mengawal selia ubat ubatan.

“Dalam kelulusan penggunaan vaksin pun sebagai misalannya, sekali pun kerajaan mahukan kelulusan yang cepat, kerajaan tidak semudah itu mengarahkan kelulusan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Amzad memberi contoh vaksin Sputnik V di mana terdapat dalam portfolio vaksin yang menjadi pilihan kerajaan dan mempunyai data klinikal diterbitkan dalam jurnal perubatan Lancet yang menjadi rujukan di seluruh dunia, sampai sekarang ia belum diluluskan kerana NPRA mempunyai senarai pematuhan yang perlu diikuti.

Sehubungan itu, beliau menyenaraikan pula beberapa persoalan berkaitan Ivermectin yang patut dijawab oleh blok pembangkang.

Katanya:

1) Adakah rakyat boleh menerima jika kerajaan meluluskan sesuatu ubat-ubatan tanpa penelitian yang mengikut kaedah saintifik yang sepatutnya?

2) Sekiranya berbangkit masalah kemudian hari yang mungkin melibatkan kematian, kesan sampingan jangka panjang bagaimanakah bentuk keterangan yang boleh diberikan oleh kerajaan dalam sebarang kes mahkamah tanpa adanya bukti jelas mengenai kesesuaian penggunaan Ivermectin untuk rawatan Covid-19?

3) Bagaimana pula kerajaan jika meluluskan Ivermectin tanpa pembuktian saintifik yang jelas mahu berhadapan dengan keterangan saintifik yang bertentangan hasil kajian dilengkapkan oleh agensi kawal selia pelbagai negara lain, pendirian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan yang terbaru kajian saintifik oleh Universiti Oxford?

4) Bagaimana jika ia melibatkan tuntutan di mahkamah misalnya pertikaian insurans atau sivil yang lain?

5) Bagaimana pendirian syarikat pengeluar Ivermectin itu sendiri? Adakah mereka sendiri mencadangkan Ivermectin untuk perawatan Covid-19?

6) Mengapa biarkan ia digunakan secara ‘off-label’? Setakat mana kajian yang mereka (pengeluar) ada? Adakah mereka pun buat kajian?

7) Tidakkah sepatutnya pengeluar Ivermectin lagi beruntung jika ia dibuktikan secara saintifik berkesan dan selamat untuk rawatan Covid-19. Malah sebelum diluluskan pun mereka sudah ada ‘diehard’ supporter yang mendesak ia diluluskan.

8) Mengapa tak keluarkan laporan kajian?

Sebelum ini, desakan MP pembangkang supaya Ivermectin diluluskan mendapat tentangan dan kritikan daripada pengamal perubatan dan pakar farmasi, malah sesetengahnya menggesa MP terbabit supaya diam kerana mereka bukan profesional dalam bidang perubatan.

Antaranya, bekas perunding farmasi @ BeeLengMY1 berkata, “pelik” melihat ramai Ahli Parlimen PH mendorong penggunaan ubat berkenaan.

“Adakah mereka doktor?” soalnya.

Dia meminta bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, yang juga Ketua Pasukan Petugas Covid-19 PH, untuk menghentikan perbincangan seperti itu oleh MP PH yang bukan profesional perubatan.

Tiada ulasan: