HALAMAN SANTAI

Jumaat, 30 Julai 2021

Pembangkang jadikan sidang parlimen medan lepas geram

HARAKAH DAILY

TUMPAT: Persidangan khas Dewan Rakyat yang bermula Isnin lepas dianggap tidak dimanfaatkan sepenuhnya ahli-ahli Parlimen pembangkang, sebaliknya dijadikan medan untuk melepaskan geram.

Menteri Besar Kelantan Ustaz Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakob berkata, persidangan khas Parlimen diadakan antaranya untuk menyelesaikan isu berkaitan pandemik Covid-19.

Sebaliknya kata beliau persidangan itu menjadi medan untuk mempromosi agenda peribadi pemimpin tertentu berbanding membincangan isu kesihatan dan ekonomi negara.

“Sepatutnya lima hari ini (sidang khas) itu kita ambil peluang bersama-sama untuk memberi pandangan bagaimana cara untuk menyelesaikan masalah Covid-19.

“Kerajaan memerlukan pandangan daripada wakil-wakil rakyat,” katanya ketika ditemui selepas menyampaikan sijil penghargaan dan cenderahati kepada 122 pelajar cemerlang di perkarangan Pusat Khidmat Dun Pasir Pekan dekat sini, hari ini.

Pelajar terbabit cemerlang peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

Persidangan khas parlimen yang bermula Isnin lepas termasuk membincangkan berkaitan Pelan Pemulihan Negara (PPN), wabak Covid-19 dan vaksinasi.

Bagaimaapun pembangkang menggunakaan medan persidangan tersebut bagi mencapai impian politik termasuk desakan supaya diadakan usul tidak percaya terhadap perdana menteri.

Ustaz Ahmad yang juga Timbalan Mursyidul Am PAS berkata, apa yang berlaku di parlimen wakil rakyat pembangkang tidak mengambil kesempatan berbincang cara-cara menangani Covid-19.

“Kalau diambil kira situasi itu seakan menggambarkan pembangkang gagal memberi cadangan menarik selepas kerajaan dilihat berjaya menanganinya.

“Walau dari segi bilangan kumulatifnya (jangkitan) satu juta, tetapi yang sembuh sudah lebih 800,000 orang,” katanya. HARAKAHDAILY

Tiada ulasan: