HALAMAN SANTAI

Sabtu, 31 Julai 2021

Mat Sabu, Dr Dzulkefly perlu diberikan Ivermectin bukan rakyat


Pemimpin blok pembangkang mendesak Kementerian Kesihatan menggunakan Ivermectin dalam merawat pesakit Covid-19.

Dua bekas menteri, Mohamad Sabu dan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad wajar menawarkan diri mereka untuk diberikan ubat anti parasit, Ivermectin sebelum diberikan kepara rakyat bagi merawat Covid-19.

Isu Ivermectin dibangkitkan bekas Menteri Pertahanan (AMANAH-Kota Raja) yang disegani yang meminta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) meluluskan penggunaannya bagi merawat pesakit Covid-19 tanpa sebarang membuat kaji selidik berhubung keberkesanan ubat tersebut.

Lebih malang lagi, cadangan tersebut pula mendapat sokongan bekas Menteri Kesihatan yang seakan bersetuju dengan cadangan tersebut walhal beliau sebagai seorang pengamal perubatan sepatutnya sedar ubat tersebut digunakan kepada haiwan.

Cadangan kurang matang dan tanpa kajian mendalam tersebut dibuat blok pembangkang menimbulkan kemarahan ramai pengamal perubatan dan banyak doktor pakar yang sudah membantah langkah pemberian Ivermectin tersebut untuk merawat pesakit Covid-19.

Tidak dapat dibayangkan sekiranya blok pembangkang ini masih memerintah negara, sudah pastinya yang akan menjadi tikus makmal adalah rakyat yang berisiko tinggi akan terjejas kesihatan mereka yang sudah pun dijangkiti Covid-19.

Pemimpin AMANAH semalam memberikan cadangan tanpa hujah mahu pun kajian saintifik perubatan, mereka menggunakan hujah perubatan yang tidak diketahui dari planet mana.

Sikap tergesa-gesa blok pembangkang yang mahu menggunakan Ivermectin mencerminkan betapa rendah tahap pemikiran mereka, mengambil jalan mudah tanpa menghiraukan nyawa rakyat yang wajar diutamakan.

Jadi, tidak pelik sekiranya Dr Dzulkefly yang dikenali sebagai vokalis suka menjerit dalam Dewan Rakyat juga gagal dalam menguruskan krisis Covid-19 di negeri Selangor sehingga dianggap sebagai pusat penularan utama virus membunuh itu di Malaysia.

Pasukan khas yang dikepalai Dr Dzulkefly dengan peruntukan dari kerajaan negeri juga tidak mendatangkan sebarang manfaat atau membantu dalam menurunkan jangkitan Covid-19 di Selangor, sebaliknya setiap hari mencatatkan jumlah tertinggi kadar jangkitan berbanding negeri-negeri lain.

Yang dibanggakan oleh pasukan khas tersebut adalah kejayaan menjalankan ujian calitan Covid-19 yang banyak, tidak ada satu langkah proaktif atau strategi khusus diperkenalkan untuk menangani penularan Covid-19 dalam negeri yang dianggap sebagai paling maju jika dibandingkan dengan negeri lain.

Sebuah negeri yang maju tetapi jumlah jangkitan setiap hari naik, kononnya pakar-pakar dalam pasukan khas tersebut mempunyai idea dan pemikiran luar kotak untuk menyelesaikan krisis dihadapi, namun sebenarnya mereka gagal sama sekali.

Seorang doktor pakar di Pusat Pakar Perubatan Antarabangsa Hospital Beacon, Dr Raymond Tan Suan Kuo memberitahu kaedah menggunakan Ivermectin belum terbukti keberkesanannya, malah akan menolaknya walaupun diberi percuma.

Senarai Ahli Parlimen pembangkang yang mendesak Ivermectin digunakan adalah: Mohamad Sabu (Kota Raja), Khalid Samad (Shah Alam), R Sivarasa (Sungai Buloh), Johari Abdul Ghani (Sungai Petani), Sim Tze Tzin (Bayan Baru), William Leong (Selayang), dan P Prabakaran (Batu).

Sebagai seorang pemimpin pembangkang yang bertanggungjawab, lebih baik cadangan penggunaan Ivermectin ini perlu diuji terlebih dahulu ke atas Mat Sabu dan Dr Dzulkefly, ia sebagaimana yang dilakukan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menjadi penerima vaksin pertama di Malaysia.

Oleh sedemikian, tidak salah juga untuk Mat Sabu dan Dr Dzulkefly juga perlu menawarkan diri mereka sebagai penerima pertama ubat kepada haiwan tersebut.

Beranikah Mat Sabu dan Dr Dzulkefly? Tidak perlu menjerit dalam Dewan Rakyat, buktikan dengan tindakan mencuba ubat Ivermectin itu.

Tiada ulasan: