HALAMAN SANTAI

Isnin, 26 Julai 2021

Benarkah tanpa desakan UMNO, mustahil darurat ditamatkan

WARTAWAN SUARA MERDEKA

 

PANDANGAN penganalisis politik PPV UTAR, Raziq Michael menyentuh dua aspek yang pada pengamatannya, menarik pada Sidang Khas Parlimen hari ini.

Dalam kekecohan, riuh rendah dengan jeritan Ahli-Ahli Parlimen pembangkang seolah-olah tidak mempunyai etika dalam Dewan Rakyat, tidak menghalang kononnya tanpa desakan UMNO, Darurat tidak akan ditamatkan.

Menurut Raziq, sesi sidang khas hari ini adalah hasil desakan Biro Politik UMNO yang memberikan tempoh masa 14 hari kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk berbuat sedemikian.

“Kedua, surat Presiden UMNO semalam iaitu 25/7/2021 dijawab  hari ini di Dewan Rakyat oleh Menteri Undang-Undang.

“Kerajaan telah memutuskan tidak akan menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk menyambung Proklamasi Darurat yang akan tamat pada 1 Ogos ini dan Proklamasi Darurat telah pun ditamatkan pada 21 Julai 2021.

“Kenapa perkara sepenting ini tidak diumumkan lebih awal oleh kerajaan dan hanya diumumkan selepas desakan demi desakan dibuat oleh UMNO?

“Apakah tindakan ‘backdate’ kepada 21 Julai 2021 ini untuk mengelakkan keputusan yang dibuat ini tidak mencerminkan desakan UMNO?” soalnya.

Beliau berkata, penamatan Proklamasi Darurat ini juga secara langsung kerajaan telah bersetuju bahawa langkah ini satu langkah yang gagal dalam menangani kes jangkitan Covid-19.

“Soalnya, berapa ramai sudah dikompaun beribu ringgit dibawah ordinan Darurat ini? Adakah kompaun yang dikeluarkan kepada rakyat pada dan selepas 21 Julai 2021 ini sah?” katanya dengan penuh persoalan.

Hakikatnya, pada hemat Raziq, UMNO terus konsisten dengan membawa suara rakyat.

Desakan dan tekanan daripada UMNO yang akhirnya memastikan wujudnya semak dan imbang dalam kerajaan kerajaan PN ini, katanya yang dipetik daripada perkongsian di aplikasi WhatsApp.

Sementara itu, Dewan Rakyat berhenti rehat dan akan bersambung pada pukul 2 nanti. – SM

Tiada ulasan: