HALAMAN SANTAI

Sabtu, 31 Julai 2021

Berita palsu, Malaysiakini tukar tajuk berita nafi Anwar jumpa Agong pula


Laporan berita palsu yang dimuat naik Malaysiakini sebelum dan selepas disunting.

Portal mesra pembangkang, Malaysiakini menukar tajuk berita palsu yang pada awalnya mendakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah mendapat perkenan untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong hari ini.

Dalam kemaskini laporan terkini, portal tersebut menukar tajuk berita “Sumber Istana Negara nafi beri perkenan untuk Anwar mengadap”, ia berbeza dengan laporan awal portal tersebut yang dimuat naik oleh pihak editorial.

Terdahulu dalam laporannya memetik sumber, Malaysiakini melaporkan beberapa sumber PKR mendakwa pihak istana sudah memberikan perkenan kepada Ahli Parlimen Port Dickson itu untuk mengadap pada pukul 2.30 petang hari ini.

Sumber PKR menurut laporan Malaysiakini tersebut turut mendakwa pertemuan itu dijangka berlangsung di Istana Abdul Aziz di Kuantan, Pahang.

Bagaimanapun, selepas beberapa jam laporan tersebut tular di media sosial, pihak editorial menukar laporan tersebut dengan memetik sumber juga dengan menafikan akan berlaku pertemuan tersebut.

Dalam laporan tersebut itu lagi, Ketua Penerangan PKR, Fahmi Fadzil, bagaimanapun dipetik berkata tidak mempunyai maklumat mengenai perkara itu yang dilaporkan Malaysiakini.

Tiada ulasan: