HALAMAN SANTAI

Rabu, 28 Julai 2021

Sidang media berseorangan, Najib senada dengan pembangkang


Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Razak mengadakan sidang media di Parlimen.

Senada dengan blok pembangkang, Ahli Parlimen (MP) Pekan Datuk Seri Najib Razak mempertikaikan langkah diambil Putrajaya dalam mengumumkan pembatalan Ordinan Darurat semalam walhal sebelum ini mereka beria-ria menolak proklamasi tersebut.

Bekas Perdana Menteri itu membangkitkan sama ada langkah membatalkan proklamasi tersebut mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, ia memandangkan pelbagai persoalan timbul susulan keputusan dibuat kerajaan tersebut yang menurutnya mempunyai implikasi undang-undang dan boleh dipersoal keabsahannya.

“Adakah proses undang-undang telah diamalkan dalam erti kata apa-apa pembatalan Ordinan Darurat mesti mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong dan digazetkan. Ini tidak dijelaskan.

“Kedua, pembatalan Ordinan Darurat ini boleh dibuat secara ‘backdated’ atau diterkebelakangkan, sama ada ini boleh dilakukan sebab implikasinya terhadap apa-apa tindakan yang diambil pihak berkuasa selepas 21 Julai itu boleh dipersoalkaan atau terbatal dari segi Undang-undang.

“Yang ketiga, enam ordinan termasuk ordinan pertama iaitu Induk Darurat 2021 boleh timbulkan soal kesahihan dari segi kesahihan Undang-undang dan keabsahan kerajaan dari 21 Julai sehingga 1 Ogos,” kata beliau semasa sidang media di Parlimen.

Najib berkata pembatalan tersebut sepatutnya dibentangkan di Dewan Rakyat sebelum ia diputuskan terbatal.

“Barulah ia lengkap dari segi proses undang-undang. Dan ini pernah kita lakukan zaman saya dulu pun, undang-undang darurat yang kita batalkan mengikut proses ini.

“Perlu dibentangkan di kedua-dua dewan,” katanya.

Terdahulu, Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun memberitahu sebarang persoalan dan penjelasan berhubung pembatalan Ordinan Darurat yang dibangkitkan Ahli-Ahli Parlimen akan dijawab Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan pada Isnin.

Untuk rekod, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 25 Januari lalu memfailkan permohonan kebenaran untuk memulakan semakan kehakiman berhubung Proklamasi Darurat dengan menamakan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan masing-masing sebagai responden pertama dan kedua.

Tiada ulasan: