HALAMAN SANTAI

Khamis, 29 Julai 2021

MP cadang ‘moratorium politik’ selesaikan isu majoriti dewan

 MALAYSIAKINI

Seorang wakil rakyat Pakatan Harapan (PH) melontarkan idea moratorium politik supaya kerajaan dan pembangkang dapat bersama-sama membantu negara menangani Covid-19.

Ong Kian Ming (Pakatan Harapan-Bangi) membuat cadangan itu atas alasan tiada seorang pun dalam Dewan Rakyat mempunya majoriti untuk menjadi perdana menteri.

“Adalah rahsia terbuka bahawa Pagoh (Perdana Menteri Muhyiddin Yassin) tidak memiliki majoriti … dan banyak yang kecewa dengan Pagoh atas krisis kepimpinan yang buruk.

“Saya yakin sekiranya Port Dickson (ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim) berpeluang menjadi perdana menteri, dia akan melakukan yang lebih baik daripada Pagoh (Muhyiddin), dan beberapa pihak (kerajaan) juga dapat melakukan yang lebih baik daripada Pagoh.

“Tetapi kita semua tahu, tidak ada di antara kita yang mempunyai majoriti. Jadi cadangan saya adalah, mengapa tidak ada perjanjian moratorium Covid-19 (CMA),” katanya kepada Dewan Rakyat hari ini.

Dia berkata bahawa CMA akan membolehkan Ahli Parlimen di kedua-dua belah pihak bekerjasama untuk memastikan Covid-19 berjaya ditangani dan memulihkan ekonomi negara.

“Selepas satu tahun, enam bulan, itu terpulang kepada pemimpin, kita lawan PRU15.

“Buat sementara waktu kita harus bekerjasama,” katanya.

Dia mengakui ini adalah perkara yang sukar untuk dilakukan kerana pihak pembangkang merasa dikhianati oleh mereka yang berada dalam kerajaan, tetapi menegaskan bahawa ia adalah arah yang betul.

Dia berkata ini tidak bermaksud pembangkang tidak akan menjalankan tugas semak dan imbang terhadap kerajaan.

“Mengkritik kerajaan, menteri, itu mudah. Ada banyak perkara yang harus dikritik, dari ‘Sepanyol fly’, ‘air hangat’, pesta durian, pergi ke Paris.

“Tetapi saya fikir orang ramai lebih baik daripada ahli parlimen dalam mengkritik tindakan dan kata-kata kerajaan dan pembangkang,” katanya.

Muhyiddin dipercayai kehilangan sokongan majoriti Dewan Rakyat setelah MKT Umno mengumumkan menarik sokongan kepada perdana menteri.

Namun, ini masih belum diuji dan dibuktikan.

Ong adalah penyelaras Selangor yang bekerjasama dengan Putrajaya untuk meningkatkan usaha vaksinasi di negeri ini sebagai sebahagian daripada Operation Surge Capacity (OSC).

Katanya, pengumuman OSC Putrajaya berhasil mendorong 500,000 orang mendaftar untuk mendapatkan vaksin dengan MySejahtera di Lembah Klang.

Tiada ulasan: