HALAMAN SANTAI

Rabu, 22 September 2021

Adakah pemimpin UMNO, BN sudah lupa peristiwa seram 8 Mei 2018?

UMNO lumpuh Melayu lenyap'

Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) pada 8 Mei 2018 merupakan satu sejarah politik hitam yang ‘menyeramkan’ untuk Barisan Nasional (BN) sejak ditubuhkan pada 1973.

Hilang kuasa, tersungkur teruk di medan PRU sekali gus menyaksikan parti pembangkang menerusi Pakatan Harapan (PH) mengambil alih pemerintahan negara buat julung kalinya. Dunia antarabangsa turut tergamam.

Pemimpin tertinggi BN masih ingatkah fenomena, situasi dan suasana malam 80518, 22 bulan era pentadbiran PH, 2018 hingga 2021? Ya, dalam tempoh tiga tahun ini macam-macam terjadi.

Tiga Perdana Menteri bertukar, dijatuhkan kononnya mahu selamatkan negara. Pertarungan, percaturan dan perebutan politik nombor menguasai nafsu pemimpin politik untuk merebut kuasa ketika negara berada dalam situasi cukup kritikal dan mencemaskan menangani pandemik Covid-19.

Tidak dinafikan, segala insiden dipecat, dibuang dan meninggalkan parti disebabkan tidak sehaluan dengan pucuk pimpinan ataupun sebab-sebab politik lain telah mencetuskan pelbagai kontroversi, ancaman dan perpecahan dalaman UMNO dan juga parti komponen BN lain.

Namun perlu diingat, pemimpin datang dan pergi tetapi parti tetap akan kekal, dahulu, kini dan selamanya sekiranya semua ahli termasuk pemimpin mendahulukan kepentingan dan masa depan parti.

Nasib BN

Tersungkurnya BN menceritakan segala-galanya. Kisah benar politik yang perlu dijadikan panduan, rujukan dan iktibar pada masa akan datang. BN yang berdiri gah di bawahnya 14 komponen jatuh kerana kawan-kawan yang setia ketika berkuasa melarikan diri.

Kini BN hanya tinggal empat anggota komponen, iaitu UMNO, MIC, MCA dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS).

Selepas kalah, ramai juga pemimpin BN menuding jari antara satu sama lain. Ada juga yang berlagak dan bercakap besar dan cuba menutup kelemahan masing-masing.

Tapi mereka lupa, logo dacing itulah yang telah memberikan segala bentuk identiti, keperluan, kehendak, keinginan dan ‘kemewahan’ ketika berada dalam gelanggang politik sama ada kerajaan ataupun parti. Siapalah mereka tanpa lencana BN di dada?

Ketika berkuasa ataupun kuasa dalam genggaman, pemimpin utamanya gagal menilai pembacaan politik yang sahih dan benar. Mereka anggap diri mereka terlalu kebal dan kuat kerana pengaruh kuasa dimiliki telah menutup mata mereka.

Analisis separuh masak dijadikan panduan, kumpulan kipas jadi kumpulan sorak, suara realiti dan rasional dinafikan serta dimatikan. Sikap angkuh, sombong berleluasa.

Karakter pemimpin

Persoalannya, apakah karakter pemimpin-pemimpin UMNO, BN sudah berubah selepas PRU-14? Ataupun mereka sudah mula lupa peristiwa seram 8 Mac 2018 selepas masuk semula dalam Kabinet melalui pembentukan kerajaan campuran pada 2020?

Wah, ada juga perangai pemimpin BN masih tak berubah. Mereka masih berlagak besar umpama sudah menang besar selepas Langkah Sheraton dan pembentukan satu lagi kerajaan baharu di bawah kepimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perlu ingat, rakyat berikan mandat kepada PH pada PRU-14. Apa yang sedang berlaku dan sudah berlalu merupakan suatu kemalangan politik disebabkan gelagat sekumpulan pemimpin yang terlalu ghairah mahu merebut jawatan Perdana Menteri dan kuasa politik. Kepimpinan lemah yang gagal mentadbir menjadi puncanya.

BN yang kini memiliki 42 kerusi di Dewan Rakyat perlukan kepimpinan yang kuat, mantap, bersih dan berwibawa untuk mengharungi cabaran PRU15 nanti. Hayatilah segala peristiwa politik yang berlaku dalam tempoh tiga tahun secara mendalam. Kekuatan sebenar UMNO, BN terletak pada perpaduan dalam dan luar parti.

Bagaimanapun, sejak kebelakangan ini penampilan BN dilihat semakin tersasar dan kurang persefahaman antara pemimpin-pemimpin utamanya. BN perlu keluar dari zon penafian itu dan perlu buang segala liabiliti politik secara ikhlas dan telus sebelum masuk gelanggang PRU15.

Kepimpinan tertingi BN perlu berani terima teguran, kritikan dan pandangan. Hormatilah antara satu sama lain. Bergeraklah di bawah bumbung BN. Kepimpinan BN dan UMNO perlu tunjukkan pegangan, prinsip politik yang konsisten, bukannya kerap bertukar. Berikan satu hala tuju, mesej jelas kepada peringkat akar umbi dan rakan-rakan BN lain.

PM-9

Pelantikan Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO dan Naib Pengerusi BN sebagai Perdana Menteri kesembilan perlu dijadikan suntikan semangat politik buat BN secara khususnya untuk bergerak ke depan demi menjamin harapan rakyat dan negara.

Ini merupakan peluang terbaik untuk mengembalikan keyakinan, kepercayaan rakyat terhadap pentadbiran kerajaan selepas PRU14 yang telah meletakkan politik negara dalam keadaan huru-hara selama tiga tahun.

Berikanlah masa secukupnya untuk Ismail Sabri melakukan tugas dan tanggungjawabnya. Di pihak UMNO pula, walaupun bukan Presiden UMNO dan Pengerusi BN, beliau perlukan sokongan padu untuk selamatkan, pulihkan negara daripada ancaman Covid-19. Itulah keutamaan ketika ini.

Perlu ada satu persefahaman yang baik antara beliau dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam segala proses melibatkan parti dan kerajaan.

Tanpa jawatan kerajaan kerana kes mahkamah, Zahid sering diserang. Tidak dinafikan bukan senang untuk membawa karakter Presiden UMNO. Apa yang pasti, perbicaraan mahkamah terhadapnya masih berjalan. Selagi belum terbukti bersalah, selagi itulah beliau perlu diberikan penghormatan sewajarnya.

Ini bukan situasi suka Zahid atau tidak. Segala keputusan parti perlu konsisten, kukuh sepanjang masa dan dihormati. Tindakan baling batu sembunyi tangan ataupun gerakan secara sulit hanya akan memecah-belahkan parti.

Inilah juga masanya untuk BN, UMNO melakukan reformasi politik secara drastik untuk terus kekal relevan seiring cabaran dan tuntutan politik semasa yang semakin mencabar. Antaranya penglibatan generasi muda, peranan BN secara agresif dan memperkasakan sistem penyampaian politik bagi menghadapi PRU-15.

Tidak timbul soal BN sudah bangkit ataupun tidak, tetapi rakyat mahu melihat sejauh manakah kebangkitan imej baharu BN selepas PRU14. AGENDA DAILY

(*) Datuk Anbumani Balan -Penganalisis politik

Tiada ulasan: