HALAMAN SANTAI

Isnin, 10 Mei 2021

Tajuddin tak payah kelentong, mengaku sahaja Zahid, Najib cuba runding dengan Muhyiddin

thethirdforce.net

Pengarah Pilihan Raya Umno Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.
 Sumber (gambar): Fail TTF

“Kepimpinan UMNO hanya bersandiwara dan memang tidak ingin kerajaan tumbang dalam masa terdekat selagi Muhyiddin masih belum berunding dengan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi”

Pengarah Pilihan Raya Umno Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman hari ini mendakwa, UMNO tidak terlalu terdesak untuk memaksa Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU5) diadakan ketika kes pandemik Covid-19 tinggi, termasuk pada Ogos nanti. 
Menurutnya, parti itu meletakkan kepentingan rakyat yang perlu diutamakan dan bukannya mengejar jawatan semata-mata hingga mengabaikan kesihatan umum.

“Kalau masih ada kes Covid-19 tinggi sewaktu Ogos, tidak mungkin kita cadangkan diadakan PRU15. Pemimpin Umno bukan tiada otak. Kami bukan hendak kejar atau kemaruk jawatan sahaja.

“Kami ambil maklum mengenai situasi Covid-19. Cuma harap Ogos nanti dibubarkan Parlimen andai keadaan mengizinkan. Tetapi kalau kes tinggi, mencanak hingga ribu-ribu, kita akan pertimbangkan semula waktu sesuai untuk diadakan PRU.”

Pertama sekali, tidak ada sesiapa pun meminta UMNO untuk adakan Pilihan Raya Umum ketika angka Covid-19 menggila.

Sebaliknya, apa yang ditanya ialah bila ahli-ahli parlimen UMNO yang kononnya dah muak dan tidak mampu bekerjasama dengan PPBM akan letak jawatan dalam kerajaan dan syarikat atau agensi berkait kerajaan.

Persoalan juga timbul bagaimana ahli-ahli parlimen dari UMNO boleh terus menyokong kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin sedangkan parti itu terang-terang mengisytiharkan bukan sebahagian daripada blok kerajaan.

Tajuddin sedia maklum, jika angka Covid-19 terus menggila menjelang Ogos nanti, Muhyiddin sudah pasti akan cuba mendapatkan perlanjutan tempoh Darurat biarpun ianya tidak diperlukan.

Justeru, sekiranya ahli-ahli parlimen menarik sokongan mereka terhadap kerajaan sepertimana yang dituntut oleh akar umbi dan majoriti pemimpin bahagian dan cawangan, kerajaan tetap tidak akan tumbang selagi Darurat berkuatkuasa.

Sebaliknya, apabila angla Covid-19 turun ke tahap satu digit, Darurat akan berakhir dan parlimen boleh dibubarkan.

Maka tidak menjadi hal sekiranya ahli-ahli parlimen bertindak menarik sokongan mereka terhadap kerajaan berkuat kuasa serta merta.

Tetapi perkara ini tidak akan berlaku atas dua sebab:

1. Kepimpinan UMNO hanya bersandiwara dan memang tidak ingin kerajaan tumbang dalam masa terdekat selagi Muhyiddin masih belum berunding dengan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Itulah yang diharapkan oleh Najib dan Zahid, dan segala retorik yang dimainkan berhubung “penarikan sokongan” Ogos ini sandiwara semata-mata agar Zahid boleh menenteramkan kepimpinan bahagian dan cawangan sambil membeli lebih banyak masa.

2. Andai kata Najib dan Zahid ingin juga kerajaan tumbang, mereka tidak akan mampu berbuat apa-apa.

Ini kerana majoriti ahli-ahli parlimen tidak lagi mempedulikan mereka dan tidak akan menurut sebarang perintah untuk menarik sokongan terhadap kerajaan selagi mereka memiliki kuasa dan kedudukan.

Jadi Tajuddin cuba perbodohkan siapa?

Tiada ulasan: