HALAMAN SANTAI

Sabtu, 28 Disember 2013

Kelantan komited contohi Brunei laksana Kanun Jenayah Syariah IIRatu Syahadah 


KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan Ustaz Datuk Ahmad Yakob menegaskan kerajaan negeri akan terus berusaha untuk membolehkan perlaksanaan Kanun Jenayah Syariah II di negeri itu.

Mengambil contoh Brunei katanya, Kelantan akan menggunakan semua saluran termasuk berbincang dengan kerajaan pusat bagi merealisasikan perkara itu.

Katanya, Brunei merupakan sebuah kerajaan yang paling tepat untuk dijadikan contoh dalam perlaksanaan undang-undang Islam itu.

Menurut beliau, sejak mengumumkan perlaksaan undang-undang itu baru-baru ini, kadar jenayah di negara itu dikatakan telah menurun 50 peratus.

 Pada masa yang sama ujarnya, beberapa lagi telaga minyak baru telah ditemui sekaligus menambah hasil petroleum negeri itu untuk tempoh ratusan tahun lagi.

“Setelah kerajaan Brunei mengistiharkan untuk menjalankan kanun tersebut, negara mereka semakin dilimpahkan rezeki, contohnya penemuan telaga minyak yang baru, kadar jenayah yang semakin berkurangan.

“Jelas membuktikan kepada kita, walaupun hukuman itu  belum dilaksanakan namun kadar jenayah secara sendirinya berkurangan dan rezeki melimpah ruah diberikan Allah,” ujarnya ketika menyampaikan kuliah mingguan Jumaat  di Medan Ilmu, semalam.

Menurutnya, apabila manusia berpegang teguh kepada hukum Allah serta beriman, maka Allah akan melimpahkan rahmat kepada hambanya, sebagaimana yang berlaku di negera Brunei.

Baru-baru ini Ustaz Ahmad bersama beberapa orang anggota exco kerajaan negeri turut mengunjungi Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiahi untuk mendapat gambaran jelas  berhubung perlaksanaan hukum hudud yang bakal dilaksanakan di negara itu.

Tiada ulasan: