HALAMAN SANTAI

Sabtu, 24 Julai 2021

Pemimpin pembangkang turut dijemput bersama dalam MPN, kata Zafrul


Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Perbezaan fahaman dalam parti politik diketepikan dalam mendepani cabaran Covid-19, susulan itu Majlis Pemulihan Negara (MPN) mengambil inisiatif dengan menjemput pemimpin pembangkang untuk turut serta.

Menteri Kewangan Merangkap Menteri Penyelaras PPN Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz  berkata langkah itu selaras dengan pendekatan Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang berlandaskan prinsip kolaborasi, inklusif dan keseluruhan negara (whole-of-nation) dan jemputan sudah dibuat kepada Pakatan Harapan, Warisan and Pejuang.

Selain itu, katanya, MPN juga bersetuju untuk menjemput wakil daripada kerajaan negeri Sabah dan Sarawak untuk menganggotai majlis tersebut.

“MPN juga mengalu-alukan kesediaan dan penglibatan pakar daripada pelbagai industri, sektor swasta dan pertubuhan bukan kerajaan, serta pakar ekonomi, sosial dan kesihatan yang telah bersetuju untuk berkongsi kepakaran dan pengalaman masing-masing.

“Keanggotaan wakil daripada parti pembangkang, tokoh dan pakar daripada pelbagai sektor ini akan memantapkan lagi keahlian MPN serta pelaksanaan PPN yang bersifat dinamik dan perlu diadaptasi berdasarkan situasi semasa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

MPN mengadakan hari ini yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tengku Zafrul berkata MPN berharap kepelbagaian pendapat dan kepakaran ini dapat menyumbang kepada, antara lainnya, pemerkasaan sektor kesihatan, peningkatan usaha vaksinasi, penyelarasan, pelaksanaan dan keberkesanan Prosedur Operasi Standard (OSP), serta sokongan dan bantuan kerajaan dalam tempoh pemulihan.

“Seterusnya, MPN juga akan menyampaikan maklumat mengenai aspek PPN kepada rakyat secara telus dan mudah difahami melalui portal rasmi PPN yang akan dilancarkan pada 26 Julai, 2021,” katanya.

Tiada ulasan: