HALAMAN SANTAI

Sabtu, 30 Januari 2021

COVID-19: Macam-macam nasihat saya beri, akhirnya saya juga salah? - Najib

Firdaus Azil
COVID-19: Macam-macam nasihat saya beri, akhirnya saya juga salah? - Najib
Ahli Parlimen Pekan itu berkata, beliau tidak sangka ada pihak menyalahkan 
dirinya kerana peningkatan kes sehingga menghampiri 6,000 semalam. - 
Gambar fail
 
KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melahirkan kekesalan kerana beliau juga yang dipersalahkan ekoran situasi COVID-19 membimbangkan di negara ini.
 
Dalam catatan terbaharu di Facebooknya, Ahli Parlimen Pekan itu berkata, beliau tidak sangka ada pihak menyalahkan dirinya kerana peningkatan kes sehingga menghampiri 6,000 semalam.
 
Ujarnya lagi, pihak tersebut mendakwa beliau tidak memberi nasihat yang sewajarnya kepada Kerajaan, dan cuba menjadi ‘hero’ kerana ingin menyalahkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
 
“Yang beri amaran bahawa kuarantin rumah bagi pelawat asing akan cetus gelombang baru COVID-19, Najib. Yang tak setuju Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah dibubar dan Pilihan Raya Negeri (PRN) dilaksanakan, Najib.
 
“Yang bidas kerajaan kerana proses kuarantin bagi mereka pulang dari PRN Sabah lembab, Najib Yang suruh kawal ketat dan sekat rentas negeri seluruh Semenanjung Malaysia di peringkat awal selepas PRN Sabah pada ketika kerajaan suruh kita tenang dan dakwa keadaan masih terkawal, Najib,” katanya lagi.
 
Selain itu, beliau turut berkongsikan beberapa lagi kritikannya terhadap Kerajaan, yang turut dilaporkan secara meluas oleh media.
 
Najib berkata, beliau sebelum ini turut mengkritik tindakan Kerajaan memansuhkan sekatan rentas negeri, serta melonggarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) ketika kes semakin naik.
 
“Yang desak untuk naikkan semula tempoh kuarantin ke 14 hari (tapi tak dibuat kerajaan) dari 7 hingga 10 hari pada ketika mutasi UK semakin mengganas, Najib.
 
“Yang suruh kerajaan ambil tindakan tegas pada masa kes COVID mencecah 100,000 (tapi juga tidak dibuat kerajaan), Najib,” katanya lagi.
 
Malah, Najib berkata, beliau turut menegaskan beberapa kali bahawa Kerajaan perlu melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan amat ketat untuk tempoh dua minggu.
 
Katanya lagi, ia bagi memastikan segala usaha dan penat-lelah petugas barisan hadapan, tidak sia-sia begitu sahaja.
 
“Tapi akhirnya selepas PKP 2.0 separuh masak selama 17 hari masih gagal, kes baru cecah 5,700 kes dan jumlah kes melepasi 200,000, Najib juga yang salah sebab tak nasihatkan kerajaan?” soalnya lagi.

Tiada ulasan: