HALAMAN SANTAI

Jumaat, 23 Julai 2021

Hanya 72 petugas media dibenarkan masuk Parlimen

Oleh OMAR ZIN
AZHAR AZIZAN HARUN

PETALING JAYA: Parlimen membuat keputusan untuk mengehadkan jumlah petugas agensi berita dan pengamal media kepada 72 orang bagi liputan sidang khas Parlimen bermula pada 26 Julai ini.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun berkata, keputusan itu dibuat setelah khuatir dengan situasi semasa berkenaan penularan Covid-19 termasuk varian Beta dan Delta yang kini berada dalam komuniti dan masyarakat beberapa kawasan di negara ini.

“Mengambil kira perkara-perkara tersebut dan demi menjaga kebaikan dan kesejahteraan semua pihak yang akan berada di kawasan Parlimen semasa sidang khas yang akan bermula pada 26 Julai ini, Parlimen memutuskan untuk mengehadkan jumlah kehadiran orang ramai di Bangunan Parlimen.

“Langkah ini adalah perlu demi membendung dan mengurangkan risiko penularan Covid-19 semasa sidang khas tersebut,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Bagaimanapun katanya, sekretariat Parlimen Malaysia mengambil kira keperluan untuk memastikan sebanyak mungkin agensi berita, jenis serta bahasa penyiaran berita dan keluasan liputan agensi-agensi berkenaan untuk menjamin liputan sidang khas yang bermutu yang boleh diikuti oleh semua lapisan masyarakat.

“Ini demi memenuhi kehendak kebebasan media dan kebebasan bersuara seperti yang dijamin di dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Tambahnya, walaupun kehadiran pihak media secara fizikal di Bangunan Parlimen adalah terhad oleh kerana kekangan Covid-19, Parlimen akan memperkenalkan dan menyediakan kemudahan platform sidang media secara hibrid dan sesi temu bual interaktif secara eksklusif dengan ahli-ahli Dewan Rakyat melalui aplikasi Zoom.

“Sidang media dan temu bual secara maya ini akan dapat memberi peluang kepada semua pengamal media yang tidak dapat hadir secara fizikal di Bangunan Parlimen untuk mengambil bahagian di dalam semua sidang media ataupun temu bual yang mungkin diadakan oleh mana-mana ahli Parlimen ketika sidang khas diadakan.

“Bagi tujuan ini, Parlimen Malaysia akan menyediakan satu bilik khusus yang akan menempatkan dua buah komputer berserta kelengkapan audio visual dengan pautan Zoom khas,” katanya.

Pada masa sama, Azhar berkata, pihak media boleh menghubungi Setiausaha Akhbar Yang Dipertua Dewan Rakyat atau Bahagian Komunikasi Korporat (BKK) Parlimen sekiranya ingin mengadakan sesi interaktif bersama mana-mana ahli Parlimen.

“Begitu juga sebaliknya, mana-mana ahli Parlimen juga boleh berbuat demikian untuk berinteraksi secara eksklusif dengan mana-mana wakil media sama ada secara berkumpulan atau individu (one to one).

“Sementara itu, liputan sidang media secara langsung melalui YouTube Live Stream di pusat media pada kali ini akan diberi sentuhan pembaharuan dengan memperkenalkan inovasi di mana wartawan yang berada di luar Bangunan Parlimen juga boleh turut hadir secara maya dengan capaian aplikasi Zoom yang akan disediakan,” katanya.

Tiada ulasan: