HALAMAN SANTAI

Ahad, 18 Julai 2021

Jangan malu minta bantuan China tangani pandemik- Anifah

MGF03122018_PARLIMEN_50
Anifah Aman

KOTA KINABALU – Kerajaan tidak seharusnya malu untuk meminta bantuan negara luar termasuk China dalam menangani pandemik Covid-19.

Bekas Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman melahirkan kebimbangan berikutan keadaan negara yang semakin kritikal dengan angka Covid-19 semakin meningkat berharap pendekatan diplomasi dapat digunapakai pada masa ini.

Malah katanya, antara negara pada pandangannya boleh Malaysia tampil memohon bantuan berikutan pengalaman dan kepakaran menangani virus itu ialah China.

Anifah yang berpengalaman sebagai Menteri Luar selama 10 tahun berpendapat, China mempunyai pengalaman dan kepakaran menangani Covid-19 dan Malaysia perlu memanfaatkan situasi itu untuk meminta bantuan dari republik itu.

“Kita tidak perlu rasa malu untuk minta bantuan sebaliknya gunakan pendekatan diplomasi mohon bantuan terutamanya China, lantik duta khas bagi sokongan serta pertolongan dari China.

“Kita memohon penghantaran 2,000 doktor, jururawat serta petugas kesihatan bagi membantu pejuang barisan hadapan kita memerangi pandemik ini, sebelum ini kita ada masalah kekurangan petugas hadapan ini.

“Malah tenaga pakar dari China ini sememangnya sudah berpengalaman dalam memerangi Covid-19 di negara mereka jadinya lebih senang untuk bantu kita pula.

“Jangan lupa juga pengalaman China dalam membina hospital baharu dalam tempoh singkat ketika pandemik memuncak di negara itu perlu dipelajari, negara Brunei Darussalam sendiri berjaya membina hospital Mega dengan bantuan China,” katanya kepada MalaysiaGazette hari ini.

Tiada ulasan: