HALAMAN SANTAI

Khamis, 25 November 2021

Undang-undang antilompat, had jawatan PM dibentang sebelum Julai depan


Rang undang-undang (RUU) berhubung antilompat parti dan had tempoh Perdana Menteri kepada 10 tahun bakal dibentang kerajaan sebelum Julai tahun depan.

Undang-undang berkaitan dua isu tersebut memerlukan satu kajian terperinci dan perbincangan sesi libat urus yang teliti perlu dijalankan kerana ia tidak boleh dilaksanakan secara tergesa-gesa, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

“Perkara ini perlu dikaji dengan lebih teliti terutamanya parameter, kandungan dan implikasi Akta ini.

“Perkara ini sedang dilaksanakan oleh Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) bersama Jabatan Peguam Negara (AGC) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Dalam pada itu, satu perjumpaan akan diadakan bersama Ketua Parti pada bulan Disember 2021 untuk mendapat pandangan berkaitan cadangan yang dikemukakan dan untuk memaklumkan pendirian kerajaan berkaitan undang-undang anti ompat parti,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Mengulas lanjut, Wan Junaidi berkata satu kajian soal selidik telah dibangunkan oleh BHEUU bagi mendapat pandangan dari Ahli-ahli Parlimen (MP) dan orang awam berkaitan perundangan lompat parti.

Soal selidik tersebut boleh dijawab oleh orang awam dan MP mulai 23 November 2021 sehingga 7 Disember 2022.

Katanya, dapatan dari kajian tersebut boleh membantu dalam mendapat pandangan orang ramai dan ahli Parlimen sendiri berkaitan isu lompat parti.

“Jawatankuasa Pemandu Transformasi dan Kestabilan Politik telah diberi taklimat pada 24 November 2021 oleh Peguam Negara berkaitan perkara ini, satu kerangka RUU telah disediakan tetapi masih terdapat banyak persoalan-persoalan dasar yang tidak dapat dijawab.

“Oleh itu, satu Jawatankuasa Teknikal akan ditubuhkan dengan keahlian tiga orang dari pembangkang dan tiga orang dari kerajaan bagi meneliti persoalan-persoalan ini dan kerangka tersebut adalah berstatus embargo,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) status terkini pelaksanaan Memorandum Persefahaman Transformasi dan Kestabilan Politik dan perkara-perkara yang dipersetujui antara Kerajaan dan Pakatan Harapan.

Wan Junaidi pada masa sama mengulangi pendirian kerajaan supaya perkara berkaitan dengan Undi18 dan pelaksaan pendaftaran pemilih automatik dilaksanakan sebelum 31 Disember 2021 berdasarkan keputusan Jemaah Menteri selaras dengan keputusan kes Mahkamah Kuching.

Tiada ulasan: