HALAMAN SANTAI

Jumaat, 23 Julai 2021

Ramai kurang duit tapi Syed Saddiq pula minta bantu bayar peguam, ikat jamin


Kempen minta derma Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tatkala orang ramai terkesan akibat penularan Covid-19.

Dalam keadaan rakyat kekurangan duit akibat penularan pandemik Covid-19 sekarang ini Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang didakwa atas dua pertuduhan membabitkan RM1.12 juta di mahkamah semalam, bertindak bertentangan.

Malam tadi Ahli Parlimen Muar itu meminta orang ramai membantunya mengumpul dana kononnya untuk menampung kos guaman dan baki wang ikat jamin setelah RM80,000 dibayarnya semalam.

Dia memuat naik kempen membantunya itu dalam media sosialnya malam tadi, sambil terus membuat dakwaan tidak bersalah atas dua pertuduhan itu.

Semalam dia didakwa atas dua pertuduhan melibatkan wang sejumlah RM1 juta dan RM120,000 milik sayap pemuda Bersatu, Armada yang dikeluarkan tanpa mendapat kebenaran parti tersebut.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu bagaimanapun membuat pengakuan tidak bersalah atas kedua-dua pertuduhan tersebut.

Pertuduhan pertama, Syed Saddiq selaku Ketua Armada ketika itu dituduh dengan curangnya membuat pengeluaran tunai berjumlah RM1 juta melalui cek CIMB Bank Berhad tanpa mendapat kebenaran daripada Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu.

Kesalahan didakwa dilakukan di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB Kuala Lumpur Sentral pada 6 Mac 2020.

Atas pertuduhan itu, Syed Saddiq didakwa mengikut Seksyen 405 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 406 Kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan dengan sebat dan boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Bagi satu satu lagi pertuduhan, beliau didakwa salah guna sumbangan kempen Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) berjumlah RM120,000 pada April 2018.

Kertas pertuduhan dibaca di hadapan Hakim Azura Alwi.

Bagi pertuduhan itu, Syed Saddiq didakwa dengan curangnya melakukan kesalahan itu yang mana dana tersebut dikutip melalui Maybank Milik Armada Bersatu Enterprise.

Kesalahan didakwa dilakukan di Maybank Islamik Berhad, Jalan Pandan, Taman Pandan Jaya di sini, antara 8 hingga 21 April 2018.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak kurang enam bulan dan tidak lebih lima tahun dan sebat serta denda, jika sabit kesalahan.

Mahkamah membenarkan Syed Saddiq diikat jamin sebanyak RM330,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan.

Tiada ulasan: