Setiausaha Agung KDCA, Suman Yasambun berkata ia adalah keputusan sukar kerana semua anggota KDCA dan jawatankuasa dari semua daerah sudah bersedia mengadakan sambutan tahunan yang ditunggu-tunggu itu.
“Pesta Kaamatan untuk Kadazandusun adalah masanya untuk mensyukuri hasil tuaian yang melimpah-ruah, masa untuk berkumpul bersama, menjamu selera, mengeratkan hubungan antara kaum dan bersama berkongsi makanan tradisional seperti hinompot (beras yang dimasak dan dibungkus dengan daun), hinava (hidangan yang dihasilkan daripada ikan, perahan limau nipis, cili padi, bawang merah, bawang putih dan halia) serta nomsom bambangan (jeruk mangga) dan minuman tradisional wain beras.
“Malangnya, ancaman Covid-19 menghalang semua ini dan kami merasakan ketiadaan Pesta Kaamatan pada tahun ini bukan sahaja dirasai masyarakat Kadazandusun, tetapi juga rakyat Malaysia pada umumnya,” katanya dalam kenyataan semalam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan