HALAMAN SANTAI

Jumaat, 4 Februari 2022

Muhyiddin: Umpama cerita ‘Musang dan Anggur’ – kata Shabery

MALAYSIA POST

Muhyiddin: Umpama cerita ‘Musang dan Anggur’ – kata Shabery

AHLI Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menyifatkan kenyataan Tan Sri Muhyiddin mengenai hubungan Umno dan Bersatu umpama cerita ‘Musang dan Anggur’

Beliau berkata, selepas musang tidak dapat yang anggur diidamkan, haiwan berkenaan mendakwa ada hikmah kerana buah berkenaan masam.

Katanya, jalan cerita itu mempunyai persamaan apabila Muhyiddin membangkit isu ‘malu’ untuk bekerjasama dengan Umno yang mengangkat pesalah sebagai bos, selepas gagal bekerjasama dengan parti itu.

“Bila musang tak dapat anggur yang diidamkan, dia pun bersyarah, ‘ada hikmahnya sebab anggur itu masam’. Maka timbul peribahasa Inggeris ‘sour grapes’.

“Apabila mengharapkan sokongan parti lain tetapi tak dapat: ‘Saya malu dikaitkan dengan parti yang bosnya didapati bersalah’,” katanya merujuk kenyataan Muhyiddin.

Jelas Shabery, beliau percaya selepas ini akan banyak cerita ‘malu dan memalukan’ ini dijadikan modal politik untuk menghentam Umno

“Bab malu ni dah masuk level lain. Lepas ni banyaklah cerita malu dan memalukan.

“Insaf bila diingatkan kita bukanlah orang yang sempurna. Salam Jumaat,” katanya menerusi Facebook.

Semalam, Muhyiddin mengingatkan Datuk Seri Najib Razak untuk tidak lagi mengungkit soal Muafakat Nasional (MN) kerana Bersatu sudah putuskan untuk tidak menyertai MN, manakala Umno juga sudah memutuskan kerjasama dengan Bersatu dalam Perhimpunan Agung parti itu.

Presiden Bersatu itu turut menyifatkan, pengakhiran kerjasama antara Bersatu dan Umno memberi hikmah kepada partinya kerana Bersatu tidak terpalit dengan masalah moral yang membelenggu pemimpin Umno.

“Secara peribadi, saya malu untuk dikaitkan dengan parti yang masih mengangkat seorang yang didapati bersalah oleh mahkamah atas satu kesalahan jenayah berat sebagai bos,” katanya. – Malaysiapost

Tiada ulasan: