HALAMAN SANTAI

Jumaat, 4 Februari 2022

‘Tak payah putar belit lagi Muhyiddin’

Aiman Hanif

‘Tak payah putar belit lagi Muhyiddin’

MEMBALAS kritikan Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak mendakwa pemimpin Bersatu telah awal-awal lagi merancang untuk mengkhianati Umno dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah.

Najib yang juga bekas Perdana Menteri keenam berkata, dakwaan Muhyiddin bahawa Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak menamakan calon Ketua Menteri Sabah sehingga kempen berakhir adalah satu penipuan.

‘”Tapi internet tak lupa. Hari dia kata (Datuk Seri) Hajiji (Noor) bakal Ketua Menteri Sabah-12 Sept 2020

Hari penamaan calon (iaitu bermulanya kempen PRN Sabah- 12 Sept 2020).

“Jadi, tang mana yang kamu tunggu hingga kempen tamat sedangkan sebelum kempen bermula pun kamu sudah berniat nak namakan Hajiji sebagai Ketua Menteri Sabah?

“Awal-awal lagi dia sudah rancang – bukan sehingga tempoh kempen tamat seperti dalam kenyataan dia tadi (petang Khamis),” kata Najib dalam satu hantaran di Facebooknya malam tadi.

Terdahulu dalam kenyataannya, Muhyiddin yang juga bekas Perdana Menteri kelapan mendakwa beliau menamakan Hajiji sebagai calon Ketua Menteri selepas Ahmad Zahid gagal berbuat demikian.

“Mengenai calon Ketua Menteri Sabah, saya telah menyatakan kepada Ahmad Zahid, Presiden Umno supaya menamakan calon Ketua Menteri Sabah daripada Umno. Tetapi dia tidak menamakan sesiapa pun 𝘀𝗲𝗵𝗶𝗻𝗴𝗴𝗮𝗹𝗮𝗵 𝗸𝗲𝗺𝗽𝗲𝗻 𝗣𝗥𝗡 𝗦𝗮𝗯𝗮𝗵𝗯𝗲𝗿𝗮𝗸𝗵𝗶𝗿. 

“Kerana itu saya telah menamakan Hajiji sebagai calon KM Sabah daripada Perikatan Nasional (PN) sekiranya PN memenangi jumlah kerusi yang terbesar dalam kalangan parti-parti yang membentuk Gabungan Rakyat Sabah (GRS),” kata Muhyiddin dalam kenyataan itu.

Dalam pada itu Najib berkata, kerusi-kerusi yang dimenangi Bersatu di Sabah merupakan kerusi tradisi Umno dan dimenangi oleh oleh “katak politik” melompat daripada Umno.

“Umno disuruh serahkan kerusi tersebut pada PPBM. Umno disuruh berkempen untuk mereka di kerusi diserahkan Umno. Umno menang 14 kerusi. PPBM menang 11 kerusi.

Tapi PPBM pula jadi Ketua Menteri Sabah.

“Tak payah nak putar belit lagi. Niat kamu sudah kita tahu.

“Jadi, kenapa pula Umno perlu berkawan dengan pihak yang niat sebenarnya ialah untuk tamatkan Umno buat selama-lamanya dengan rancangan dari awal-awal lagi untuk sogok dan beli ahli Umno?,” soal Najib.- Malaysiapost

Tiada ulasan: