HALAMAN SANTAI

Rabu, 29 Disember 2021

Muda akhirnya parti politik berdaftar – Syed Saddiq

MALAYSIA POST

Muda akhirnya parti politik berdaftar – Syed Saddiq

PENDAFTARAN Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) sebuah sebuah parti politik yang berdaftar sudah diluluskan, kata Presidennya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Perkara itu dikongsikan Syed Saddiq menerusi laman Twitter miliknya hari ini.

“Birthday Muda 23 Disember 2021!! Maaf tidak maklumkan lebih awal kerana kita mahu fokus pada misi banjir.

“Join us now! Semua boleh jadi ahli Muda – tua, muda, muslim, non muslim! Muda is a party for All & a party for the future!,” tulisnya.

Menerusi perkongsian video di laman sosial sama, Ahli Parlimen Muar itu berkata, beliau baru sahaja mengetahui kelulusan permohonan pendaftaran Muda melalui e-mel daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS).

Sehubungan itu beliau menzahirkan rasa syukur kerana selepas setahun, Muda akhirnya rasmi menjadi parti politik berdaftar.

“Alhamdulillah akhirnya, parti Muda telahpun didaftarkan secara rasmi dan kita pun terima emel oleh pihak ROS. Terima kasih banyak.. kita tak boleh fokus, maksud saya, kita tak nak fokus pada politik sekarang sebab fokus kita sekarang adalah untuk menyampaikan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir,” katanya.

Mahkamah Tinggi pada 13 Disember lalu mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) membenarkan Muda didaftarkan sebagai parti politik dalam tempoh 14 hari dan membayar kos guaman sebanyak RM10,000.

Muda sebelum ini mengheret kerajaan menerusi Kementerian Dalan Negeri dengan mengambil tindakan undang-undang untuk mencabar keputusan menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin yang menolak rayuan kumpulan itu untuk didaftarkan sebagai sebuah parti politik. – Malaysiapost

Tiada ulasan: