HALAMAN SANTAI

Selasa, 29 Disember 2015

PTPTN: Gaji besar atau kecil, hutang wajib dibayar

AZIH MUDA


SHAH ALAM - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menegaskan seseorang yang berpendapatan tinggi atau rendah wajib melunaskan pinjaman pelajaran mengikut kemampuan masing-masing.

Presidennya, Datuk Azih Muda berkata, gaji seseorang itu tidak boleh diambil kira sebagai syarat untuk melunaskan hutang kerana dana itu diperlukan untuk membantu orang lain.

"Dalam Islam, hutang wajib dibayar. Kita tak bersetuju bila gaji RM4,000 baru nak bayar, hutang kena bayar, bila ada kemampuan membayar, dia kena bayar.

"Kalau tiada kemampuan, pergi berunding (dengan PTPTN) tak boleh kata tiada kemampuan, jadi orang tak marah," katanya kepada Sinar Online, hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Bayar PTPTN jika gaji cecah RM4,000]

Beliau mengulas kenyataan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli yang menggesa Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) meminda semula peraturan pembayaran pinjamannya jika peminjam memperolehi gaji sebelum cukai RM4,000 sebulan.

Naib Presiden PKR itu berkata, kelonggaran tersebut perlu diberikan dengan syarat peminjam mengemaskini butiran pekerjaan dan gaji yang disahkan oleh majikan setiap enam bulan.

Dalam pada itu, Azih juga menegaskan PTPTN perlu rasional dalam membuat potongan gaji dalam akaun setiap peminjamnya.

Katanya lagi, jika ia berterusan, PTPTN hanya menambah beban peminjam hingga boleh mengundang masalah lain.

"Kalau tiap-tiap bulan potong maksimum, orang nak makan apa, kita tak nak masalah baru.

"(Nanti) wujud masalah lain seperti pengangguran, salah guna kuasa dan pelbagai cara untuk mereka tangani bebanan sara hidup.

"PTPTN kenalah adil dan bertimbang rasa, walaupun mandatori, tapi jangalah potong semua (pinjaman termasuk tunggakan)," katanya lagi

Tiada ulasan: