HALAMAN SANTAI

Isnin, 28 Disember 2015

‘Salib’ di bumbung: Majlis Daerah panggil pemaju

MALAYSIAKINI


 


Majlis Daerah Langkawi akan mengadakan mesyuarat dengan sebuah syarikat perumahan di Langkawi dalam usaha memperbetulkan semula struktur binaan pada bahagian bumbung rumah yang kelihatan seperti simbol salib.

Exco Perumahan, Kedah, Datuk Tajul Urus Mat Zain berkata mesyuarat itu, yang dijadualkan esok, akan membuat keputusan sama ada pemaju perlu menukar warna struktur itu agar sepadan dengan jubin bumbung supaya ia tidak menyerupai salib.

"Mesyuarat itu akan memberikan peluang kepada pemaju itu menjelaskan sama ada reka bentuk itu adalah satu trend.

"Saya mahu mereka duduk bersama dan menunjukkan sama ada mereka bertujuan untuk menjadikannya sebagai salib," katanya yang dipetik oleh The Star Online hari ini.

Beliau juga menafikan bahawa pihaknya telah mengarahkan bangunan itu dirobohkan.

"Selepas gambar-gambar itu tersebar di Internet, saya telah memberikan beberapa kenyataan tetapi kini saya enggan memberi mengulas lanjut kerana takut bahawa apa yang saya katakan akan diputar oleh pihak lain.

"Saya mengarahkan pegawai saya untuk memeriksa projek perumahan itu selepas gambar-gambar rumah-rumah menjadi viral.

"Jika simbol salib itu sangat jelas, nasihat saya kepada pemaju adalah untuk mengecat semula ciri-ciri itu," katanya.

Tajul berkata beliau telah bercakap dengan pemaju dan "sejauh Saya bimbang, penampilan bukan niat pemaju".

Rumah teres berhampiran Taman Sri Langkawi dan Kampung Bakau yang baru siap itu bagaimanapun, masih belum mendapatkan sijil layak menduduki.

Apabila dilihat dari laut, ciri-putih di sepanjang bumbung berjubin merah itu mewujudkan gambaran deretan salib putih menghadap ke laut.

Gambar itu viral di media sosial pada minggu lalu.

Walaupun sesetengah umat Islam meluahkan rasa kurang senang mereka, tidak kurang juga yang menolaknya sebagai suatu isu yang tidak wajar diperbesar-besarkan.


Tiada ulasan: