HALAMAN SANTAI

Khamis, 27 Januari 2022

Anwar naik angin pemimpin Amanah gesa berunding dengan Bersatu


Datuk Seri Anwar Ibrahim naik angin dengan cadangan pemimpin Parti Amanah Johor yang membuat gesaan supaya Pakatan Harapan (PH) membuka pintu rundingan dengan Bersatu.

Ketua Pembangkang itu nampaknya tidak mahu menerima cadangan supaya berunding dengan Bersatu yang dicadangkan beberapa pemimpin Parti Amanah Johor, ia walaupun menyedari peluang untuk menang dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor tipis jika berlaku pertembungan banyak penjuru.

Anwar memberi alasan Bersatu bukan parti pembangkang dan menyatakan keyakinannya dapat menyatukan semua parti pembangkang yang sedia ada.

“Tak bangkit, kita kata pembangkang, Bersatu pembangkang?” soalnya selepas ditanya wartawan berhubung cadangan tersebut.

Anwar terdahulu mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden PH di ibu pejabat PKR, Petaling Jaya.

Semalam, Timbalan Pengerusi Amanah Johor, Dzulkefly Ahmad mencadangkan supaya membuka pintu rundingan dengan Bersatu bagi mengelak episod PRN Melaka berulang lagi.

Selain itu, seorang lagi bekas Ahli Jawatankuasa Amanah, Mazlan Aliman juga berkata PH perlu memikirkan kerjasama lebih luas berbanding hanya melihat kepada parti pembangkang seperti Pejuang, Warisan dan MUDA.

Langkah tersebut penting jika tidak mahu senario di Melaka dan Sarawak berulang, ia ibarat “serah tengkuk” kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Kedua-dua pemimpin tersebut berpandangan langkah tersebut penting jika tidak mahu senario di Melaka dan Sarawak berulang.

Sabtu lalu, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan pembubaran Dewan Undangan Johor bagi membolehkan PRN diadakan selepas Baginda menerima menghadap Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad di Istana Bukit Serene, Johor pada Sabtu.

PRN Johor terpaksa diadakan ekoran kedudukan kerajaan pimpinan Hasni hanya memiliki kelebihan satu kerusi apabila blok kerajaan hanya menguasai 28 DUN manakala PH pula 27 kerusi daripada 56 DUN.

Tiada ulasan: