HALAMAN SANTAI

Isnin, 31 Januari 2022

PAS pegang rekod paling banyak keluar masuk gabungan politik

NAJA

PAS pegang rekod paling banyak keluar masuk gabungan politik

PAS yang menyelar  Barisan Nasional (BN) tidak lagi relevan dalam arena politik negara mungkin tidak menyedari bahawa parti itu sedang mencipta rekod sebagai parti paling banyak menyertai gabungan politik. 

Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, dakwaan Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang yang menyifatkan BN sudah tidak lagi relevan kepada masyarakat majmuk Malaysia tidak bersandarkan sebarang alasan yang menguatkan dakwaannya itu. 

“Ustaz Hadi dakwa BN sudah tidak relevan. Dia tidak beri sebarang alasan. Menurut Hadi, perjuangan PN (Perikatan Nasional) bukan penyatuan ummah sahaja tetapi rakyat Malaysia yang majmuk,” katanya di Facebook.

Mengimbas kembali kemenangan besar BN pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka tahun lalu, Mohd Puad menjelaskan, adakah kemenangan MCA dan MIC dalam PRN berkenaan telah membuktikan BN tidak lagi relevan. 

“Kalau begitu, apakah PN adalah parti pelbagai kaum yang relevan? Di PRN Melaka, BN menang majoriti 3/4. MCA menang dua dan MIC satu kerusi. BN kembali diterima rakyat. 

“Di Johor, dua Adun Bersatu keluar parti. Kedua-duanya Exco. Mereka menang di PRU 14 kerana sokongan undi Cina. Di Puteri Wangsa, pengundi Cina 60%.

“Kali ini mereka tidak yakin pengundi Cina akan sokong Bersatu. Sebab itu Muhyiddin tidak berani pertahankan Bukit Gambir (undi Cina 30%). Maka relevankah Bersatu dan PN?,” soalnya. 

Justeru, Mohd Puad menjelaskan, insiden ahli Bersatu keluar daripada parti itu ketika ini memang tidak menghairankan. 

“Bersatu didokong ramai katak. Banyak katak ini patah kaki. Makin ramai akan keluar Bersatu. PAS juga akan patah kaki. PAS akan pecah rekod. Parti paling banyak keluar masuk gabungan politik,” katanya. 

Semalam, Abdul Hadi menyifatkan BN adalah sebuah parti yang tidak lagi relevan dan ia sepatutnya digantikan dengan PN.

Abdul Hadi berkata, BN perlu menerima hakikat berkenaan kerana ia adalah senario politik yang perlu difahami parti itu.

Jelasnya, PAS akan meneruskan perjuangan Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN) kerana perjuangan parti itu adalah untuk menyatukan ummah termasuk kepada bukan Melayu. -Malaysiapost

Tiada ulasan: