HALAMAN SANTAI

Isnin, 31 Januari 2022

‘Kenapa sekarang baru siasat Maszlee?’ – PKR Johor

MALAYSIA POST

‘Kenapa sekarang baru siasat Maszlee?’ – PKR Johor

PKR Johor membisas tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPRM) yang melakukan siasatan terhadap Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik.

Timbalan Pengerusi PKR Johor, Jimmy Puah Wee Tse, berkata siasatan SPRM tiba-tiba muncul ditengah-tengah bahang Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor yang akan diadakan tidak lama lagi.

Katanya, kebetulan nama bekas Menteri Pendidikan itu juga disebut-sebut kemungkinan sebagai calon Menteri Besar Johor Pakatan Harapan (PH).

“Saya telah membaca berita mengenai Dr Maszlee Malik sedang disiasat SPRM kerana terima rasuah ketika beliau menjadi Menteri Pendidikan.

“Rakyat mempersoalkan, mengapa kes ini tidak timbul dahulu? Mengapa siasatan SPRM tiba-tiba muncul ditengah-tengah bahang PRN akan diadakan tidak lama lagi,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Justeru, beliau berkata, keadaan itu membuktikan seolah-seolah terdapat campur tangan politik yang ingin mengacau fokus PKR Johor dengan melakukan intimidasi politik ke atas Maszlee.

“Amat mengecewakan, apabila kes yang melibatkan (Tan Sri) Azam Baki sehingga kini tidak pun disiasat sebaliknya Ahli Politik daripada PH pula yang disiasat bermula dengan YB Sivarasa dan yang terbaharu Dr Maszlee Malik.

“Namun, saya memuji sikap Dr Maszlee Malik yang tenang mengalu-alukan siasatan dijalankan.

“Inilah prinsip berani kerana benar dan saya cukup yakin siasatan ini sama sekali tidak akan melunturkan semangat PKR Johor menghadapi PRN,” katanya.

Terdahulu, SPRM menerusi satu kenyataan memaklumkan terdapat aduan dibuat terhadap Maszlee.

Dua aduan diterima SPRM berhubung kesalahan rasuah dan penyelewengan dan siasatan sedang menjalankan agensi itu.

Difahamkan, siasatan yang dijalankan terhadap Maszlee itu adalah berhubung dakwaan beliau menerima sejumlah wang bagi digunakan untuk aktiviti politiknya.

Dalam pada itu, SPRM menafikan sekeras-kerasnya tuduhan kononnya pegawai suruhanjaya itu melakukan intimidasi sebagaimana didakwa Maszlee. – Malaysiapost

Tiada ulasan: