HALAMAN SANTAI

Isnin, 31 Januari 2022

Tanpa Bersatu, PH akan kalah teruk dalam PRN Johor: Penganalisis


Penganalisis meramalkan Pakatan Harapan (PH) bakal kalah teruk dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor sama seperti yang berlaku semasa Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu, ketika itu Bersatu belum ditubuhkan.

Menurut penganalisis politik, langkah PKR menggunakan lambang sendiri akan memberi implikasi buruk kepada gabungan pembangkang itu kerana dilihat sudah berpecah, selain ketiadaan Bersatu yang sudah keluar PH, ia bakal memberikan kesan kepada pengundi Melayu khususnya.

Lebih menarik, Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim seakan tamak kuasa dan dilihat mementingkan sendiri walhal realitinya parti itu tidak pernah memenangi kerusi yang banyak di Johor sebelum ini.

Semasa PRU-13, PKR hanya menang satu kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Johor dan hanya berjaya menambah empat kerusi di Johor pada PRU-14 lalu, itu pun disebabkan kehadiran Bersatu dalam PH waktu itu.

Ketika PRU-13, PKR bertanding 12 kerusi dan menang satu, PAS pula gagal memenangi sebarang kerusi dan DAP pula memenangi empat kerusi. Untuk rekod, ketika itu gabungan pembangkang dikenali sebagai Pakatan Rakyat (PR).

Kini, Anwar sudah mengumumkan PKR akan meletak 20 calon mereka di Johor, ia jelas memperlihatkan sikap tamak Anwar yang sudah kalah teruk dalam dua PRN sebelum ini di Melaka dan Sarawak.

Felo Penyelidik Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) Prof Awang Azman Awang Pawi berkata Bersatu mungkin kehilangan sokongan pengundi Cina yang diperolehnya semasa PRU-14 namun kesan buruk kepada PH lebih besar kerana sokongan Melayu yang sebelum ini mereka dapat menerusi kerjasama dengan Bersatu juga akan hilang banyak.”

“Bersatu akan kehilangan pengundi Cina dan penyokong PH. Kini Bersatu berharap kerjasama dengan PAS yang pengaruhnya sangat minimum.

“PH pula perlu menarik dan meningkatkan undi Melayu bagi menampung pengundi yang dahulu menyokong Bersatu, iaitu sekitar 30 peratus, selain perlu menyakinkan lebih 80 peratus pengundi Cina agar turun mengundi.

“Namun pengundi Cina pula cenderung tak turun mengundi apabila dilihat kurang puas hati dengan pentadbiran PH selama 22 bulan,” katanya dipetik laporan media Malaysiakini.

Blok pembangkang, PH semasa masuk bertanding PRU-14 lalu bersama-sama Bersatu dalam gabungan itu berjaya menang banyak kerusi DUN, DAP dengan 14 kerusi, Parti Amanah (sembilan) dan PKR empat kerusi.

Untuk rekod, PRU-14 adalah kemenangan terbesar yang kali pertama diperoleh pembangkang, ia jelas dibantu oleh sokongan pengundi Melayu kepada Bersatu waktu itu.

Namun, Anwar terlalu bodoh dan merasakan dirinya berpengaruh walhal Ketua Pembangkang itu sudahpun dimalukan dan sepatutnya sedar diri.

Lebih menjengkelkan, Anwar merasakan dirinya layak untuk mengetuai blok pembangkang tetapi dirinya sendiri sudah ditolak dikalangan pemimpin pembangkang yang tidak melihat dirinya sudah lagi relevan dalam politik negara.

Tiada ulasan: