HALAMAN SANTAI

Isnin, 31 Januari 2022

Umno ‘itik patah kaki’, Pas ‘sakit mental’ – Ibrahim Ali

MALAYSIA POST

Umno ‘itik patah kaki’, Pas ‘sakit mental’ – Ibrahim Ali

PRESIDEN Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra), Datuk Dr Ibrahim Ali, menyifatkan perumpamaan yang diberikan kepada Umno iaitu ‘itik patah kaki’ adalah benar kerana parti itu sedang mengalami pelbagai masalah.

Menurutnya, Umno mengalami masalah sejak Barisan Nasional (BN) tewas dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) dan pemimpin-pemimpinnya di dakwa di mahkamah atas tuduhan rasuah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram.

“Ini hakikatnya. Maka hendak disebut ibarat itik patah kaki atau apa saja ungkapan semuanya sesuai kerana Umno memang bermasalah,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau mengulas mengenai kenyataan Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang kelmarin yang mengumpamakan Umno seperti ‘itik patah kaki’.

Abdul Hadi dilaporkan mendakwa Umno diselamatkan Pas selepas pilihan raya umum lalu melalui Muafakat Nasional (MN), namun mahu tinggalkan Pas selepas ‘sembuh’ dan menyifatkan ia sebagai sesuatu yang tidak bermaruah dan tidak betul.

Ibrahim mendakwa, Pas juga mempunyai masalah dengan kepimpinannya dan secara berterusan menggunakan Islam sebagai modal politik.

“Sudah lama Pas dilabel sebagai parti ajaran sesat. Ini kerana Islam diperalatkan mengikut keadaan semasa demi kepentingan pemimpin dan politik Pas.

“Semua pihak ingat darah orang Umno halal, Umno kafir kerana mengekalkan undang-undang kafir, sembelihan orang Umno haram dimakan dan berkahwin dinikahkan imam Umno tidak sah.

“Ada yang menuduh Umno ibarat tahi dan Pas ibarat pengat pisang. Mana boleh tahi dan pengat pisang dicampur sekali. Tapi akhirnya bercampur. Oleh kerana beza sangat pengat dan tahi, sebab itu tidak boleh bersama.Baunya semacam,” katanya.

Beliau berpendapat, Umno yang bermasalah ketika ini boleh ‘dirawat’ namun perlu mencari punca sebenar masalah berkenaan serta mengikut nasihat pihak yang layak.

“Pas pula benar sakit mental sudah lama. Ambil contoh paling senang Pas kata (fatwa Pas) haram pilih orang kafir jadi pemimpin, kemudian Pas juga kata boleh pilih orang kafir jadi pemimpin (fatwa Pas).

“Pas kata DAP jahat. Kemudian Pas kata Umno lebih jahat dari DAP. Dulu bersama DAP dalam Pakatan Rakyat (PR) berpeluklah Abdul Hadi dengan Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng.

“Bantai Umno. Kemudian Pas bersama Umno pula dalam Muafakat Nasional (MN). Kemudian tinggal MN, masuk Perikatan Nasional (PN pula). Tidakkah pelik dan memeningkan. Pelik dan benar. Maka tidakkah ini sakit mental atau sakit gila,” katanya.

Ibrahim berpendapat, inilah senario politik di Malaysia dimana orang-orang politik termasuk yang bergelar alim ulama sanggup melakukan apa sahaja bagi mencapai matlamat dengan menghalalkan cara.

“Rakyat keliru sehingga menjulang jenis kaca dan melupakan permata. Yang diagungkan pemimpin hipokrit dan pemimpin munafik .Yang ikhlas, jujur, bersih dan berintegriti di anggap sampah.Walahualam,” katanya. – Malaysiapost

Tiada ulasan: