HALAMAN SANTAI

Sabtu, 22 Januari 2022

PRN Johor, Ismail Sabri serah kepada MB buat keputusan bubar DUN


Sebarang keputusan berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor bagi memberi laluan pilihan raya negeri (PRN) diserahkan kepada Menteri Besar Datuk Hasni Mohammad untuk memuktamadkannya.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Hasni diberi mandat Majlis Tertinggi (MT) UMNO bagi menentukan untuk memilih sama ada membubarkan DUN ataupun sebaliknya, tetapi ia mesti mendapat perkenan Sultan Johor.

“Jadi kita serahkan kepada Johor untuk menentukan sama ada pilihan raya atau tidak, tarikh dan sebagainya.

“Dan kalau pilihan raya cepat maka persediaan itu hanya UMNO Johor yang tahu sejauh mana persediaan mereka, jika mereka rasa bersedia kita serahkan kepada mereka,” katanya hari ini.

Ismail Sabri terdahulu mengadakan pertemuan dengan pemimpin UMNO Kelantan di Kota Bharu.

Sementara itu Ismail Sabri berkata, UMNO perlu bersedia untuk menghadapi pilihan raya di seluruh negara, bukan hanya di Johor.

“Saya sebutkan tadi bukan saja johor tapi seluruh negara Unno sentiasa perlu bersedia untuk menghadapi pilihan raya bila-bila saja. Sama ada lambat atau cepat, parti perlu bersedia.

“Usaha mendekati rakyat perlu dilakukan setiap masa dan yang pentingnya pengundi-pengundi muda yang baru didaftarkan perlu kita dekati terutama sayap pemuda dan puteri,” ujarnya.

Dalam pada itu, laporan media mendedahkan Hasni dijangka menghadap Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar minggu depan bagi mendapatkan perkenan baginda untuk membubarkan DUN.

Tiada ulasan: